Σχεδόν στο μισό μειώθηκαν οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021

Μείωση περίπου 44% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 1,11 εκατ. τόνους σημείωσαν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών τον Ιούνιο και συγκεκριμένα τις πρώτες 22 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας. Οι ποσότητες περιελάμβαναν 978.000 τόνους καλαμποκιού, 104.000 τόνους σιταριού και 24.000 τόνους κριθαριού, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Ουκρανία εξήγαγε έως και 6 εκατ. τόνους σιτηρών τον μήνα πριν από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Τον Μάιο ο όγκος των εξαγωγών μειώθηκε σε περίπου 1,7 εκατ. τόνους, καθώς η Ουκρανία, η οποία συνήθιζε να εξάγει τα περισσότερα από τα προϊόντα της μέσω θαλάσσιων λιμένων, αναγκάστηκε να μεταφέρει σιτηρά με τρένο μέσω των δυτικών συνόρων της ή μέσω των μικρών λιμανιών του Δούναβη.

Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος: «Βοηθάμε να διασφαλιστεί ότι κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι δεν θα φθάσει στην αγορά»
Η Βρετανία παρέχει τεχνολογία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα φθάσει στην παγκόσμια αγορά όποια ποσότητα σιτηρών εκλάπη από τη Ρωσία από ουκρανικές εγκαταστάσεις, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο αποκλεισμός των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας εμποδίζει τη χώρα, που παραδοσιακά είναι ένας από τους μεγάλους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, να εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των άνω των 20 εκατ. τόνων σιτηρών που βρίσκονται στις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δήλωσε ότι διερευνά τους ισχυρισμούς ότι ουκρανικά σιτηρά έχουν κλαπεί από τη Ρωσία και έχουν μεταφερθεί σε χώρες όπως η Τουρκία, αλλά προσέθεσε ότι οι έρευνες δεν έχουν εντοπίσει έως τώρα κλεμμένα φορτία. Η Ρωσία έχει διαψεύσει τους ισχυρισμούς ότι έχει κλέψει σιτηρά από την Ουκρανία.

«Η Ρωσία, όπως φαίνεται, κλέβει σιτάρι από αυτές τις αποθήκες», δήλωσε ο Γιούστις στο δίκτυο Sky News. «Αυτό που κάνει η βρετανική κυβέρνηση είναι να καταστήσει διαθέσιμη την τεχνολογία που έχουμε για τον έλεγχο της προέλευσης του σιταριού. Εργαζόμαστε με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, σε αυτό για να διασφαλίσουμε ότι το κλεμμένο ουκρανικό σιτάρι δεν θα βρει δίοδο προς την αγορά».

Ο Γιούστις δήλωσε ότι η Βρετανία επίσης εξετάζει τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει τις ζημιές στο σιδηροδρομικό της δίκτυο προκειμένου να μεταφερθεί σιτάρι εκτός Ουκρανίας δια ξηράς.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Αυξάνονται οι εξαγωγές σιτηρών – Αναμένεται να αγγίξουν τους 2 εκατ. τόνους τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις