To παραδοσιακό ρεβανί Βέροιας διεκδικεί την ονομασία προϊόντος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»
Το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι η κορωνίδα στη διατροφική αλυσίδα της περιοχής
Την προώθηση του παραδοσιακού γλυκού ρεβανί για να ονομαστεί προϊόν «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» αποφάσισε ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών και πλέον αναμένεται η απόφαση των Βρυξελών για την λήψη της πιστοποίησης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας να προετοιμαστεί και να συνταχθεί ο σχετικός φάκελος αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD, ο δήμος Βέροιας και το Τμήμα Τουρισμού διοργανώνουν εσπερίδα ενημέρωσης των επαγγελματικών φορέων γύρω από την προοπτική πιστοποίησης του εμβληματικού γλυκού της πόλης.
Το ρεβανί της Βέροιας επιδιώκει να ονομαστεί προϊόν «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»
«Το ρεβανί μαζί με το ροδάκινο είναι η κορωνίδα στη διατροφική μας αλυσίδα», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Βέροιας, Λάζαρος Ασλανίδης, αναφορικά με την πιστοποίηση που θα επιχειρήσει να πετύχει το παραδοσιακό, σιροπιαστό, γλυκό της μακεδονικής πόλης.
Η «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη» δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.
«Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχουμε κοντά μας τους επιχειρηματίες ζαχαροπλάστες που θα υιοθετήσουν τη διαδικασία. Να τους πείσουμε να ακολουθήσουν τα χαρτιά, τη μεθοδολογία και τη συνταγή για το παραδοσιακό γλυκό ρεβανί. Από αυτή την πιστοποίηση μόνο πλεονεκτήματα θα έχουμε», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.
Αυτή τη στιγμή στο νομό Ημαθίας δραστηριοποιούνται γύρω στους 45 ζαχαροπλάστες, εκ των οποίων οι 25 εδρεύουν στη Βέροια και έχουν ως κύριο γλυκό το ρεβανί, ενώ υπάρχουν 3 – 4 επιχειρήσεις που κάνουν και εξαγωγή του προϊόντος σε διάφορες χώρες. Ωστόσο, οι Βεροιώτες μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν έως και έναν χρόνο για να δοθεί από τις Βρυξέλες το σήμα πιστοποίησης για το παραδοσιακό τους γλυκό.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις