Εμπορικό πλεόνασμα για τα αγροδιατροφικά προϊόντα για δεύτερη χρονιά
Αναγκαία η συμβολή όλων των κατηγοριών προϊόντων για να διατηρηθεί το πλεόνασμα
Τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα διατήρησαν για δεύτερη χρονιά το εμπορικό τους πλεόνασμα σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Ωστόσο, στην μελέτη σημειώνεται επίσης πως για να διατηρηθεί το πλεόνασμα και τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνεισφέρουν όλες οι ομάδες προϊόντων ενώ χρειάζεται και συντονισμένη δράση του κλάδου.
Εμπορικό πλεόνασμα για τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα: Ποια πρωταγωνιστούν
Οι κατηγορίες προϊόντων που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του πλεονάσματος είναι τα οπωροκηπευτικά και τα προϊόντα κρέατος. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία ήταν έντονα ελλειμματικά τα προηγούμενα χρόνια, τώρα έχουν κατορθώσει να εξαλείψουν το έλλειμα μέσω των εξαγωγών τους, κυρίως φέτας και γιαουρτιού.
Οι υδατοκαλλιέργειες έχουν επίσης μεγάλες δυνατότητες ανταποκρινόμενες στη διεθνή αλματώδη αύξηση της ζήτησης για ιχθυηρά, δεδομένων των περιορισμών της θαλάσσιας αλίευσης.
Τα προϊόντα κρέατος είναι η ομάδα με, ιστορικά, το μεγαλύτερο έλλειμμα, ακολουθούμενη από τις ζωοτροφές. Μόνο αυτές οι δύο κατηγορίες, το 2021, παρουσίασαν έλλειμμα που υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε και τις εισαγωγές ελαιωδών σπόρων (κυρίως σόγιας) που προορίζονται βασικά για ζωοτροφή, τότε το έλλειμμα αυτών των προϊόντων που σχετίζονται με τον κτηνοτροφικό κλάδο πλησιάζει το 1,65 δις. ευρώ.
Είναι κρίσιμης σημασίας ο κτηνοτροφικός κλάδος να καταφέρει να γίνει παραγωγικότερος με καθετοποιημένη παραγωγή, από την παραγωγή δηλαδή των ζωοτροφών για μείωση των εισαγωγών αυτών, έως και την παραγωγή προϊόντων κρέατος για υποκατάσταση μέρους των εισαγωγών ή/και για αύξηση των εξαγωγών.
Στην συγκεκριμένη ανάλυση, όπως διευκρινίζεται, δεν έγινε αναφορά στις τιμές των προϊόντων και στις μεταβολές αυτών, όχι μόνο για λόγους συντομίας αλλά και επειδή οι μεταβολές των τιμών μπορεί να θεωρηθεί -χωρίς μεγάλη δόση υπερβολής- ότι επηρεάζουν με παρόμοιο τρόπο και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές άρα, σε κάποιο βαθμό (όχι βέβαια πλήρως), αλληλοεξουδετερώνονται. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να αμελείται και η επίδραση της κλιματικής κρίσης στην αγροτική παραγωγή.
“Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, η ελληνική αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση αγροδιατροφικών προϊόντων έχουν δείξει μέχρι τώρα πολύ θετικά σημάδια δυναμικής και ευρωστίας. Η αύξηση της παραγωγής του κτηνοτροφικού κλάδου αφενός, και η βελτίωση της μεταποίησης για την επίτευξη υψηλότερης προστιθέμενης αξίας στα εξαγώγιμα προϊόντα αφετέρου, είναι οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να στηρίξει τη διατήρηση και τη διεύρυνση του εμπορικού πλεονάσματος το οποίο πέτυχε τα δύο τελευταία χρόνια” καταλήγει η ανάλυση.
Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Ιστορικό ρεκόρ για τη φράουλα -“Χαμηλές πτήσεις” για τη ντομάτα
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις