100 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων
Τι επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πως θα αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Προς τον κλάδο της κτηνοτροφίας προορίζεται το μεγαλύτερο μέρος του νέου πακέτου στήριξης για τους αγρότες, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που θα ανακοινωθεί έως το τέλος του Ιουλίου σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του FoodLife. Το νέο πακέτο, που προέρχεται από κοινοτικά κονδύλια, ήδη επεξεργάζεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε μέσα στις επόμενες ημέρες να έχει «κλειδώσει» από την πλευρά της κυβέρνησης. Να σημειωθεί ότι ήδη απεστάλη η εισήγηση για την έγκριση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα 26,3 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης. Η ενίσχυση των κτηνοτρόφων στοχεύει στο να διατηρηθεί η ομαλή ροή της εφοδιαστικής αλυσίδας και η ελάφρυνση του κόστους που πληρώνουν οι αγρότες σε ζωοτροφές και λιπάσματα με σκοπό να μη κινδυνέψει η εγχώρια παραγωγή, γεγονός που ήδη φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ειδικά στον κλάδο της κτηνοτροφίας.
Πηγές του υπουργείου αναφέρουν, δε, ότι η ηγεσία αλλά και η αρμόδια υπηρεσία επεξεργάζονται όλα τα πιθανά σενάρια, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση των κτηνοτρόφων να ανταποκρίνεται στα πραγματικά έξοδα που έχουν κάνει τόσο οι κτηνοτρόφοι, καθώς και οι γεωργοί. Ειδικά για την κτηνοτροφία, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, ενώ την ίδια στιγμή τόσο τα στελέχη του όσο και οι φορείς του κλάδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς κάνουν λόγο μέχρι και για πιθανές ελλείψεις από τους επόμενους μήνες. «Το μεγαλύτερο μέρος θα πάει προς τους κτηνοτρόφους εξαιτίας του ζητήματος των ζωοτροφών. Η υπηρεσία ετοιμάζει διάφορα σενάρια για το πως ακριβώς θα εξειδικευτούν τα μέτρα. Κοιτάμε στρέμματα, αριθμό κτηνοτρόφων, αριθμό ζώων κ.α. Πρέπει να είναι δίκαιο και γρήγορο, καθώς τα χρήματα θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί έως και τις 30 Οκτωβρίου του 2022» υπογραμμίζουν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι που περιλαμβάνονται στο νέο πακέτο για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων είναι οι εξής:
– 26,3 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης για την αντιμετώπιση αγροτικών ζητημάτων. Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα, τόσο από την ενεργειακή κρίση, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία επιχειρεί να μετριάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το αποθεματικό κρίσης για τους αγρότες, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 26,3 εκατ. ευρώ, ενώ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να αυξήσει το ποσό που του αντιστοιχεί με τη χρήση εθνικών πόρων.
– η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως για πληρωμή ενισχύσεων των αγροτών από τα κράτη-μέλη μέσω των κονδυλίων της ΚΑΠ. «Θα λάβουμε ένα ποσοστό και από πόρους του Πυλώνα II της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως είχε γίνει και με την πανδημία για να δημιουργηθεί ένα επιπλέον ευρωπαϊκό ποσό ενίσχυσης για τους αγρότες, το οποίο κυμαίνεται στο 5%» περιγράφουν οι ίδιες πηγές. Υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό θα ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, κυρίως λόγω της τεράστιας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.
Η κτηνοτροφία εκπέμπει SOSΣύμφωνα με τα όσα συζητούνται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε όσους συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης του σχεδίου, η μερίδα του λέοντος προορίζεται για την κτηνοτροφία, η οποία σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει μειωθεί η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος περί τους 17.000 τόνους, συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες της περσινής χρονιάς, ενώ και το αγελαδινό γάλα είναι μειωμένο κατά 10.000 τόνους. Ωστόσο ο κλάδος κινείται σε αχαρτογράφητα νερά τη στιγμή που ο φόβος των ελλείψεων είναι πλέον υπαρκτός, ειδικά για το γάλα καθώς οι εισαγωγές βαίνουν συνεχώς μειούμενες, ενώ οι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα -που συνδέονται με το αυξημένο κόστος παραγωγής- προκαλούν κατάρρευση των πωλήσεων, κυρίως στο γάλα και στο γιαούρτι, με τη μείωση του όγκου των πωλήσεων να ξεπερνά το 7%.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις