Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις τιμές τροφίμων και την εφοδιαστική αλυσίδα
Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα συνδέεται άμεσα με την κλιματική κρίση και την υπερθέρμανση του πλανήτη - Τι επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στο μέλλον
Εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν ήδη τη φτώχεια λόγω των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων ενώ τουλάχιστον 19 χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων με την ελπίδα να αποτρέψουν την πείνα. Στις 30 Ιουνίου, οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν κατά 42% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 47% την ίδια περίοδο. Οι περισσότερες χώρες βλέπουν πληθωρισμό τροφίμων άνω του 5%, και οι κυβερνήσεις ανταποκρίνονται προσπαθώντας να απομονωθούν από αυτούς τους κραδασμούς και να συγκρατήσουν τον εγχώριο πληθωρισμό περιορίζοντας τις εξαγωγές.
Οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκαλούνται από τον COVID-19 ευθύνονται επίσης εν μέρει για την άνοδο των τιμών των τροφίμων. Το ίδιο και ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παραγωγός ορισμένων από τις πιο ζωτικής σημασίας καλλιέργειες στον κόσμο -σιτάρι, καλαμπόκι και ηλίανθος- και η σύγκρουση έχει ουσιαστικά διακόψει τους δεσμούς της με την παγκόσμια προσφορά τροφίμων.
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε αυξήσεις στις τιμές τροφίμων και σε αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα
Ωστόσο, ο κορονοϊός και ο πόλεμος δεν είναι οι μόνες αιτίες που έχουν οδηγήσει στο να βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. “Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα”, λέει ο David Laborde, ανώτερος ερευνητής στο International Food Policy Research Institute (IFPRI) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. “Έχουμε ισχυρές αποδείξεις ότι η επισιτιστική κρίση συνδέεται επίσης με την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη”, λέει ο Laborde στο TIME.
Οι αυξανόμενοι περιορισμοί των εξαγωγών είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Μαλαισία τον Μάιο έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές των προϊόντων κοτόπουλου, καθώς οι κότες, πέρα από την έλλειψη σιτηρών, τείνουν να παράγουν λιγότερα αυγά σε εξαιρετικά ζεστό καιρό. Η πρόσφατη απαγόρευση των εξαγωγών σιταριού από την Ινδία -τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο- ήρθε μετά από ένα κύμα καύσωνα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που μείωσε τις αποδόσεις καθώς ο κόκκος είναι ευαίσθητος στις υψηλές θερμοκρασίες και αποδίδει πολύ λιγότερες.
Αρκετές μελέτες προβλέπουν την ίδια ανησυχητική τάση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η απόδοση των καλλιεργειών θα συνεχίσει να μειώνεται καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι καθώς η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται, όχι μόνο θα δούμε περισσότερες από αυτές τις απαγορεύσεις εξαγωγών, αλλά και μια αναδιάταξη των εμπορικών προτύπων μεταξύ των χωρών, καθώς δίνουν προτεραιότητα στο εθνικό συμφέρον. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την παραγωγή και τη διανομή τροφίμων, επομένως οι χώρες θα κινηθούν προς πιο περιφερειακές και «μικρομερείς» εμπορικές συμφωνίες για να αντισταθμίσουν τυχόν πιθανές ζημιές από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Διαβάστε επίσης:
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις