Πώς η συναισθηματική κατάσταση των παιδιών επηρεάζει τις διατροφικές τους επιλογές
Πώς οι μεταβολές στην παιδική ψυχολογία σχετίζονται με το φαγητό
Το συναισθηματικό πλαίσιο κατά το οποίο λαμβάνει χώρα το γεύματα αποδεικνύεται ότι επηρεάζει τα διατροφικά πρότυπα των παιδιών, σύμφωνα με μελέτες που αναφέρουν ότι τα αρνητικά συναισθήματα προβλέπουν υπερβολική πρόσληψη θερμίδων και την κακή ποιότητα διατροφής. Ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition Education and Behavior, που δημοσιεύτηκε από τον Elsevier, παρουσιάζει το πώς η ψυχολογία των παιδιών επηρεάζει την διατροφή τους ειδικά τα Σαββατοκύριακα.
Πώς η ψυχολογία των παιδιών επηρεάζει την διατροφή τους
«Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να καταναλώνουν ανθυγιεινά τρόφιμα τα Σαββατοκύριακα, όταν τα γεύματα και τα σνακ είναι λιγότερο δομημένα και υπό επίβλεψη από ό,τι τις σχολικές ημέρες», δήλωσε η Christine Hotaru Naya, MPH, Τμήμα Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. , ΗΠΑ. «Εστιάσαμε επίσης στις επιλογές σνακ όπου τα παιδιά συχνά παίρνουν τις αποφάσεις τους».
Σε όλους τους τύπους τροφίμων που ελήφθησαν στο δείγμα, η κατανάλωση γλυκών τροφίμων αναφέρθηκε συχνότερα. Τα παιδιά ανέφεραν ότι έτρωγαν γλυκά ή αρτοσκευάσματα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα το 40% των ημερών. Τα πατατάκια ή οι πατάτες καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα σχεδόν στο 30% των ημερών και τα ροφήματα με ζάχαρη καταναλώνονταν τουλάχιστον μία φορά την ημέρα στο 25% των ημερών.
Στη μελέτη, στο 90% των ημερών, τα παιδιά ανέφεραν σταθερή χαμηλή αρνητική διάθεση, αλλά σημειώνονταν επίσης ποικίλες διαθέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
«Βρήκαμε ότι η κατανάλωση τηγανητού φαγητού είναι υψηλότερη τις ημέρες με πιο μεταβλητά συναισθηματικά μοτίβα από τις ημέρες με σταθερή χαμηλή αρνητική διάθεση», λέει η Naya. «Αυτά τα αποτελέσματα ευθυγραμμίζονται με άλλες μελέτες που έχουν βρει ότι η αρνητική διάθεση προβλέπει θετικά την πρόσληψη λιπαρών τροφών από τα παιδιά».
Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία στις έρευνες που βασίζονται στη διάθεση και το συναίσθημα σε παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των διατροφικών αποτελεσμάτων και των διατροφικών συμπεριφορών των παιδιών. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα τονίζουν τα πρωινά και τα βράδια ως δύο πιθανές ευάλωτες περιόδους κατά τις οποίες η αλλαγή στα αρνητικά συναισθήματα θα μπορούσε να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές.
Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Η κατανάλωση περισσότερων μερίδων φρούτων συμβάλλει στην ψυχική ευεξία των παιδιών
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις