Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις κατορθώνουν να  επιβιώνουν και να αναπτύσσονται ακόμη και μέσα από αντίξοες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες. Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Του ΒΑΣΊΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ

Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις κατορθώνουν να  επιβιώνουν και να αναπτύσσονται ακόμη και μέσα από αντίξοες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες. Το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Υπάρχουν όμως και ανυπέρβλητα εμπόδια τα οποία κανένας έμπορος, βιοτέχνης, βιομήχανος ή αυτοαπασχολούμενος δεν μπορεί να ξεπεράσει.

Ένα από αυτά είναι και η ενεργειακή κρίση, η οποία προκαλεί  σημαντικό πλήγμα στις ήδη δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Μια κρίση η οποία προφανώς επηρεάζει σε διαφορετικό βαθμό τις επιχειρήσεις ανάλογα με τον κλάδο που δραστηριοποιούνται. Η ενεργειακή κρίση με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας δημιουργεί αβεβαιότητα για την συνέχιση της ανάπτυξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και της οικονομίας.

Εκτιμώ, ότι εάν δεν ανακοπεί η ενεργειακή κρίση και εάν δεν εισέλθει σε ύφεση η πανδημία οι ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να περάσουν ακόμη μια δύσκολη δοκιμασία. Από την πλευρά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λαμβάνει μέτρα, που είναι στην σωστή κατεύθυνση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά. Εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό οι οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν οι επιχειρήσεις, ήταν και μια από τις βασικές αιτίες για να μείνουν όρθιες.

Νέα οριζόντια οικονομικά μέτρα στήριξης είναι αρκετά δύσκολο να παρθούν, καθώς οι οικονομικοί πόροι της χώρας δεν είναι ανεξάντλητοι. Αυτό μπορεί να το κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό η πλειονότητα των επιχειρηματιών. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να αφεθούν οι επιχειρήσεις στην τύχη τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι υποχρέωση όλων μας, και εμάς που ως επιμελητηριακή κοινότητα, έχουμε χρέος να κάνουμε προτάσεις και να συμβουλεύουμε το κράτος, να βρίσκουμε ευέλικτες λύσεις, οι οποίες θα δώσουν τις πολυπόθητες οικονομικές… ανάσες που τόσο ανάγκη έχουν οι επιχειρήσεις.

Να δώσουμε στοχευμένες λύσεις σε κλάδους που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία. Να ληφθούν μέτρα με μικρό ή και με μηδενικό δημοσιονομικό κόστος. Το κράτος να γίνει ακόμη πιο ευέλικτο, δρώντας προληπτικά για την λύση των προβλημάτων που ανακύπτουν και όχι θεραπευτικά.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρέπει να δώσει «οξυγόνο» στις επιχειρήσεις, επεκτείνοντας κυρίως την περίοδο χάριτος για την πληρωμή πολλών και σημαντικών υποχρεώσεων όπως είναι οι φορολογικές και ασφαλιστικές αλλά και η πληρωμή των επιστρετέων προκαταβολών. Να στηριχθούν στοχευμένα ακόμη περισσότερο οι εργαζόμενοι, σε κλάδους που δέχονται ισχυρό πλήγμα από την ενεργειακή κρίση και την πανδημία μέσα από καινοτόμα προγράμματα απασχόλησης. Να υπάρχει πάντα στο τραπέζι του διαλόγου ένα εναλλακτικό σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν.      

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις