Διατροφολόγος Ευστρατία Κοντορουχά: Το “ελαφρύ” φαγητό του καλοκαιριού κρύβει παγίδες
Το σώμα δεν παύει να διατηρεί τις βασικές του ανάγκες και το καλοκαίρι
Της Κοντορουχά Ευστρατίας, Διατροφολόγου – Διαιτολόγου, Μέλους της Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, Ευρυπίδου 4 – Ερμούπολη – Σύρος – 2281076605 & 6979868795 – [email protected]
Το καλοκαίρι φαίνεται να μην έχουμε την ανάγκη τόσο για φαγητό, όσο για σαλάτες και φρούτα. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία της πέψης δημιουργεί αύξηση θερμοκρασίας στο σώμα, γεγονός που επιφέρει επιπλέον δυσφορία τους θερμούς μήνες. Παράλληλα, ο ιδρώτας που αποβάλλουμε σε μεγάλες ποσότητες το καλοκαίρι, εκτός από νερό, περιέχει ηλεκτρολύτες, όπως κάλιο, μαγνήσιο, τους οποίους προμηθευόμαστε κατά βάση από τα φρούτα και τα λαχανικά. Μην ξεχνάμε, ακόμη ότι τα οπωροκηπευτικά, ένα βασικό φαγητό του καλοκαιριού έχουν γλυκιά γεύση, την οποία ο περισσότερος κόσμος αποζητά.
Τι πρέπει να προσέχουμε στο φαγητό του καλοκαιριού
Παρόλο, λοιπόν, το παραπάνω δεδομένο, το σώμα δεν παύει να διατηρεί τις βασικές ποιοτικές του ανάγκες, για να διατηρήσει το μυοσκετικό του σύστημα, να δομήσει τις ορμόνες που συνδράμουν καθοριστικά σε κάθε του λειτουργία και γενικά να υποστηρίξει την επιβίωση του. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η επαρκής πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων στη διάρκεια της ημέρας. Στατιστικά οι μεγαλύτερες ελλείψεις που συναντάμε στον κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες, κυρίως σε ανθρώπους που εργάζονται σκληρά, αφορούν την πρωτεΐνη και το σίδηρο. Όταν η στέρηση αυτών ξεπερνά τα όρια αντοχής του οργανισμού, εμφανίζονται μυικές κράμπες, αίσθημα
εξάντλησης και επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, λόγω αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος, ειδικά στην περίοδο Covid που διανύουμε.
Γι’ αυτό καλό θα ήταν, σε κάθε γεύμα ή σνακ να διασφαλίσουμε μια πηγή πρωτεΐνης, όπως αβγό, τυρί, όσπρια, ώστε στο σύνολο της ημέρας να προσεγγίζουμε τις ημερήσιες απαιτήσεις μας. Αυτό, εκτός των παραπάνω, θα διασφαλίσει έναν πιο ενεργό μεταβολισμό, ώστε να αποφύγουμε την εύκολη αύξηση λίπους στο σώμα. Ο σίδηρος από την άλλη πλευρά, είναι το στοιχείο που μεταφέρει το οξυγόνο στα κύτταρα, άρα είναι πολύτιμος για την κίνηση των μυών, το μεταβολισμό και όχι μόνο.
Για να διασφαλίσουμε την επάρκεια του, ειδικά εμείς οι γυναίκες που πολιορκούμαστε κι από την έμμηνο ρύση, καλό θα ήταν να έχουμε τακτικά στο διαιτολόγιο μας έστω 1 ολόκληρο αβγό, καθώς ο κρόκος περιέχει ζωικό σίδηρο, εύκολα απορροφήσιμο, είναι εύπεπτο τρόφιμο και ανά τεμάχιο περιέχει σεβαστό όγκο πρωτεΐνης. Για να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις ιδιότητες του, θα πρέπει να μην καταναλώσουμε, σε απόσταση μιας ώρας πριν και μετά από το γεύμα που το περιέχει, σοκολάτα, καφέ ή γαλακτοκομικό προϊόν, καθώς αυτά αποτρέπουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για πιθανή αύξηση της χοληστερόλης αίματος από τη συχνή κατανάλωση του αβγού, καθώς αν δεν ξεπερνάμε τους 2 κρόκους ημερησίως, αν αποφεύγουμε το τηγάνισμα, το συνοδεύουμε με προϊόντα που περιέχουν φυτικές ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης ή λαχανικά και οριοθετούμε συνολικά στη διατροφή μας την πρόσληψη “κακών” λιπαρών, μειώνουμε δραστικά τη χοληστερόλη που προσλαμβάνουμε.
Ας μην επαναπαυόμαστε ότι το καλοκαίρι μειώνεται το νούμερο της ζυγαριάς χωρίς κόπο, αφού αν δεν χειριστούμε σωστά τα γεύματα μας θα οδηγηθούμε σε απώλεια δυνάμεων αλλά και επιβράδυνση μεταβολισμού, άρα εύκολη επαναπρόσληψη του βάρους από το χειμώνα.
Διαβάστε επίσης: Διατροφολόγος Αφροδίτη Καρκαμπούνα: Υγιεινά σνακ για να πάρεις μαζί σου στην παραλία
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις