Οι αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ο πόλεμος και ο πληθωρισμός οι κύριες αιτίες

Σημαντική πτώση παρουσίασε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΙΟΒΕ. Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η αυξήσεις στις τιμές ενέργειας, ο πληθωρισμός και η γενικότερη οικονομική κατάσταση οδήγησε οδήγησε την καταναλωτική εμπιστοσύνη της χώρας σε χαμηλό πενταετίας.

Όπως αναφέρει, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 101,1 μονάδες, χαμηλότερα από ό,τι τον προηγούμενο μήνα (104,1 μονάδες), καθώς και έναντι του Ιουλίου του 2021. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επικράτησαν επίσης πτωτικές τάσεις, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη. Όσον αφορά, το λιανικό εμπόριο, φαίνεται πως ο κλάδος ακόμα στηρίζεται από την λήψη μέτρων ανακούφισης για τα νοικοκυριά αλλά και από την αποταμίευση προηγούμενων ετών. Ο τουρισμός παρουσιάζεται ιδιαίτερα ισχυρός με αποτέλεσμα να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, το ήπια αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν αισθητά και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά.

– στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν αισθητά.

– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται έντονα, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν ήπια.

– στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, εκείνες για τη ζήτηση μεταβλήθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης υποχώρησαν αισθητά.

– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύθηκαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους οι οποίες ενισχύθηκαν ήπια.

Παράλληλα βελτιώθηκαν σημαντικά οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και εξασθενεί αισθητά η πρόθεση για αποταμίευση.

Διαβάστε επίσης: 

Έρευνα της ΕΥ: Η ακρίβεια πλήττει την αγοραστική δυνατότητα των κατανλωτών

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις