Ποια κράτη απειλούνται από την επισιτιστική κρίση εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων τιμών τροφίμων

Οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων ξεπερνούν κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, με τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να πλήττονται περισσότερο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα σε μια νέα ενημέρωση για την επισιτιστική ασφάλεια. Συγκεκριμένα, στην λίστα με τις χώρες με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό συναντάμε πρώτο τον Λίβανο με 122% πληθωρισμό τροφίμων σε πραγματικούς όρους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Ακολούθησε η Ζιμπάμπουε με 23%. Ένα ευρύ φάσμα χωρών που ορίζονται ως μεσαίου εισοδήματος μπήκαν επίσης στη λίστα, όπως η Σρι Λάνκα, η Τουρκία και το Ιράν.

Η τράπεζα είπε ότι επτά χώρες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης και χρέους, συμπεριλαμβανομένου του Αφγανιστάν, της Μαυριτανίας, της Σομαλίας, του Τατζικιστάν και της Υεμένης, υπογραμμίζοντας πώς αυτή η διπλή ανησυχία επηρεάζει πολλές περιοχές. Περίπου το 94% των χωρών χαμηλού εισοδήματος, το 89% των χωρών χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος και το 89% των χωρών ανώτερου μεσαίου εισοδήματος έχουν επίπεδα πληθωρισμού τροφίμων πάνω από 5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η ανατολική και νότια Αφρική πιθανότατα θα δουν τις συνθήκες να χειροτερεύουν τους επόμενους μήνες. Το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο λιμού, ενώ η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Αιθιοπία βλέπουν επίσης την επισιτιστική ασφάλεια να επιδεινώνεται.

Μέχρι στιγμής, οι χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού έχουν απομονωθεί περισσότερο από την κρίση, αλλά οι αυξημένες τιμές της ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αυξάνοντας τις ανησυχίες για κοινωνικούς κινδύνους. Τα πιθανά προβλήματα σχετικά με τις εκροές ρυζιού παρακολουθούνται στενά.

Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι αυτές με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό – Τι μπορούν να κάνουν τα πλουσιότερα έθνη

Η τράπεζα είπε ότι η βοήθεια μπορεί να είναι μια λύση, παρέχοντας στις κυβερνήσεις στις πληγείσες χώρες τη δυνατότητα να λαμβάνουν εμβάσματα μετρητών στους πιο ευάλωτους.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους και η ελάφρυνση του χρέους θα αποτελούν επίσης προτεραιότητα για χώρες με μη βιώσιμα βάρη χρέους», ανέφερε η τελευταία ενημέρωση, απηχώντας μακροχρόνιες ανησυχίες.

Ταυτόχρονα, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας – μέχρι στιγμής, μόνο ένα πλοίο έχει εγκαταλείψει τα λιμάνια της Ουκρανίας με σιτηρά στο πλαίσιο συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών – και οδήγησε επίσης σε αύξηση των εμπορικών περιορισμών. Η τράπεζα παρακολούθησε 18 χώρες που εφάρμοσαν 27 απαγορεύσεις εξαγωγών τροφίμων, ενώ επτά επέβαλαν όρια εξαγωγών.

Διαβάστε επίσης: 

Πόσο πρέπει να μας ανησυχούν οι ελλείψεις στα τρόφιμα;

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις