Οστρακοειδή, γαρίδες και αστακός στο εστιατόριο: Πώς να τα καθαρίσεις και να τα απολαύσεις σωστά και χωρίς κόπο
Εάν παρήγγειλες αυτά τα πιάτα αλλά δεν ξέρεις πώς να τα φας αυτός ο οδηγός είναι για σένα
Το καλοκαίρι είναι η εποχή των θαλασσινών και στους καταλόγους κάθε ταβέρνας θα βρεις φρέσκα οστρακοειδή, ψητές γαρίδες, αστακομακαρονάδες και πολλές άλλες συνταγές που μυρίζουν θάλασσα. Όταν όμως πρόκειται για τα παραπάνω εδέσματα πολύς κόσμος συναντά εμπόδια στο καθάρισμά τους γεγονός που καθυστερεί την απόλαυση του φαγητού. Σε αυτό το άρθρο θα σου δείξουμε πώς να καθαρίσεις τις γαρίδες και τον αστακό σε ένα εστιατόριο αλλά και ποιος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να φας τα οστρακοειδή.
Πώς να καθαρίσεις τις γαρίδες
Κρατήστε το σώμα με το πιρούνι και αφαιρέστε το κεφάλι και την ουρά με το μαχαίρι. Κρατήστε το σώμα με το μαχαίρι και κολλήστε απαλά τις άκρες του πιρουνιού σας ακριβώς πάνω από το σημείο που τα πόδια συναντούν το σώμα για να κρατήσετε τις γαρίδες. Κολλήστε απαλά την άκρη του μαχαιριού σας στο άνοιγμα του κελύφους όπου ήταν η ουρά. Αφαιρέστε το κέλυφος πατώντας απαλά το μαχαίρι προς τα κάτω.
Πώς να καθαρίσεις τον αστακό
Εάν ο αστακός σερβίρεται ολόκληρος, πιάστε την ουρά με το ένα χέρι και το σώμα με το άλλο. Στρίψτε τα προς αντίθετες κατευθύνσεις, σαν να στύβετε μια πετσέτα. Στη συνέχεια, συνθλίψτε τις πλευρές της ουράς με τα χέρια σας. Υπάρχουν πέντε πτερύγια, που ονομάζονται κολυμβητές, στο κάτω μέρος. Βγάλτε το μεσαίο και ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος της ουράς θα βγει εύκολα. Μην ξεχάσετε να βγάλετε τη φλέβα που τρέχει κατά μήκος της.
Σπάστε τα νύχια χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο σπασίματος, σπάζοντας τη μια πλευρά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε τα για να σπάσουν από την άλλη πλευρά και αφαιρέστε το κρέας. Ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια λαβή ή ένα πιρούνι για να πάρετε μικρότερα κομμάτια.
Πώς να φας τα οστρακοειδή
Όσον αφορά τα οστρακοειδή, οι ειδικοί λένε πως πάντα πρέπει να χρησιμοποιούμε ένα μικρό πιρούνι για να τα ξεκολλάμε από το κέλυφος και στην συνέχεια να πλησιάζουμε το όστρακο στο στόμα μας και να τρώμε την σάρκα παίρνοντας μαζί όλη την γεύση του ζωμού και της θάλασσας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις