Μωβ μέδουσες: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες παραλίες για το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου
Σε ποιες περιοχές κάνουν τώρα την επέλασή τους
Συνεχίζουν την επέλασή τους στις ελληνικές θάλασσες οι μωβ μέδουσες κάνοντας ιδιαίτερα επικίνδυνο το κολύμπι σε ορισμένες παραλίες. Σύμφωνα με το iNaturalist.gr, το οποίο καταγράφει τις παραλίες με μωβ μέδουσες, το συγκεκριμένο είδος φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες περιοχές από εκείνες που το συναντούσαμε την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου. Συγκεκριμένα, η Χαλκιδική φαίνεται να πλήττεται περισσότερο από το φαινόμενο της συγκέντρωσης κοπαδιών μωβ μεδουσών στα νερά της καθιστώντας απαραίτητη την προσοχή των λουόμενων.
Οι μωβ μέδουσες ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο καθώς το τσίμπημα τους είναι ιδιαίτερα επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν ακριβώς οι παραλίες με μωβ μέδουσες καθώς οι πληθυσμοί αυτού του είδους μετακινούνται ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα.
Μωβ μέδουσες: Τα χαρακτηριστικά τους
Η μωβ μέδουσα είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Έχει μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η δερματοχελώνα, η καρέτα καρέτα, ο τόνος, ο ξιφίας και το φεγγαρόψαρο.
Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσεις μωβ μέδουσα
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο του Ομίλου Ευρωκλινικής, αν έρθει σε επαφή με εμάς, οι κινήσεις μας πρέπει να είναι οι εξής:
- Ξεπλένουμε το σημείο που έγινε το τσίμπημα με άφθονο θαλασσινό νερό χωρίς τρίψιμο.
- Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα διάλυμα μαγειρικής σόδας και νερού θαλασσινού με αναλογία 1:1
- Αφαιρούμε τις μικροσκοπικές κύστεις χρησιμοποιώντας κάποιο σκληρό πλαστικό πχ κάρτα πιστωτική.
- Ξεπλένουμε ξανά το σημείο με θαλασσινό νερό.
- Εφαρμόζουμε στο τσίμπημα κρέμες με κορτιζόνη και αντιβιοτικό και λαμβάνουμε αντιϊσταμινικά χάπια σε περίπτωση κνησμού (φαγούρα).
- Σε σπανιότερη περίπτωση που έχουμε πιο σοβαρά συμπτώματα αλλεργίας τότε πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.
Διαβάστε επίσης:
Αυτά είναι τα 4 πιο επικίνδυνα ψάρια των ελληνικών θαλασσών
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις