Μια στις τρεις περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν το ισχίο τους οι γυναίκες χορτοφάγοι - Τι προτείνουν οι ειδικοί

Πιο ευαίσθητες στα κατάγματα των ισχύων φαίνεται να είναι οι γυναίκες χορτοφάγοι σε σύγκριση με αυτές που καταναλώνουν κρέας, σύμφωνα με νέα Βρετανική μελέτη. Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν την μελέτη θεωρούν ότι ορισμένοι χορτοφάγοι μπορεί να μην λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά για καλή υγεία των οστών και των μυών, αφήνοντάς τους επιρρεπείς σε πτώσεις και κατάγματα.

Πιο συχνά τα κατάγματα των ισχύων στις γυναίκες χορτοφάγους – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Οι χορτοφαγικές δίαιτες θεωρούνται συχνά πιο υγιεινές από τις δίαιτες που περιέχουν κρέας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αλλά η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής ό,τι κι αν τρώνε οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία υγείας και διατροφής από περισσότερες από 26.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι σε μια περίοδο περίπου 22 ετών, οι χορτοφάγοι είχαν κατά ένα τρίτο περισσότερες πιθανότητες να σπάσουν το ισχίο από εκείνους που έτρωγαν τακτικά κρέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μελέτη δεν προτρέπει τους vegeterian να εγκαταλείψουν την χορτοφαγική διατροφή, αλλά επισημαίνει την αξία της ισορροπίας και της επαρκούς πρόσληψης θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό όποια δίαιτα και αν ακολουθούμε.

«Το μήνυμα για τους χορτοφάγους είναι να μην εγκαταλείψετε τη διατροφή σας, καθώς είναι πράγματι υγιεινή και φιλική προς το περιβάλλον, αλλά φροντίστε να προγραμματίζετε σωστά και μην χάνετε θρεπτικά συστατικά που αποκλείετε όταν δεν τρώτε κρέας ή ψάρι», είπε ο Δρ James Webster, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λιντς.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες θεωρούνται συχνά πιο υγιεινές από τις δίαιτες που περιέχουν κρέας και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και ορισμένων μορφών καρκίνου. Αλλά η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Medicine υπογραμμίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής ό,τι κι αν τρώνε οι άνθρωποι.

«Είναι πιθανό οι χορτοφάγοι, για τον έναν ή τον άλλον λόγο, και ενδεχομένως λόγω της χαμηλότερης πρόσληψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, να έχουν ασθενέστερα οστά και χαμηλότερη μυϊκή μάζα και τα δύο αυτά τα πράγματα προδιαθέτουν τους ανθρώπους σε κατάγματα ισχίου», είπε ο Webster.

Δεδομένων των ευρημάτων, ο Webster είπε ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο κατανάλωσης ενισχυμένων δημητριακών με πρόσθετο σίδηρο και Β12 για την υγεία των οστών και για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη, μέσω τροφών όπως ξηροί καρποί, όσπρια και φασόλια.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις