Τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δε γίνονται εύκολα αντιληπτά

Ο ΕΟΔΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους καταναλωτές που μυρίζουν και δοκιμάζουν τα τρόφιμα για να δουν εάν έχουν χαλάσει προειδοποιώντας για πιθανή τροφική δηλητηρίαση. Επιπλέον, τονίζει ότι τα μικρόβια που προκαλούν τροφιμογενή νοσήματα δε γίνονται αντιληπτά με τη γεύση, την όσφρηση και την όραση. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΔΥ παρουσίασε αναλυτικά τους συνιστώμενους χρόνους συντήρησης των τροφίμων στο ψυγείο ή/και στην κατάψυξη για να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόσες μέρες διατηρούνται τα τρόφιμα. Εντός αυτών και μόνο των χρονικών ορίων τα τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια.

Όσον αφορά την φύλαξη των τροφίμων αυτή γίνεται:

  • Στο ψυγείο (στη συντήρηση) σε θερμοκρασία 4,4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη
  • Στην κατάψυξη/καταψύκτη σε θερμοκρασία μείον (-) 17,8 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη

Ενδεικτικά:

  • Φρέσκο μοσχαρίσιο, αρνίσιο και χοιρινό κρέας: 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο / 4 έως 12 μήνες στην κατάψυξη
  • Φρέσκα πουλερικά: 1 έως 2 ημέρες στο ψυγείο / 1 έτος στην κατάψυξη
  • Ψάρια: 1 έως 3 ημέρες στο ψυγείο / 4 έως 8 μήνες στην κατάψυξη
  • Αυγά: 3 έως 5 εβδομάδες

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα συντήρησης τροφίμων εδώ: pinakas_sintirisis_trofimon

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Πώς θα διατηρήσετε τα τρόφιμα ασφαλή στην ζέστη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις