Το ταξίδι των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων στην Αίγυπτο
Γράφει στο foodlife η Αιγύπτια φοιτήτρια της ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Καΐρου, Rehab Sameh
Της Rehab Sameh
Φωτογραφίες: Της Κατερίνας Φραγκάκη
Πολλοί λόγιοι, φιλόσοφοι και στοχαστές της αρχαίας εποχής πέρασαν από την Αίγυπτο. Με τις γνώσεις τους επηρέασαν τον κόσμο και παρουσίασαν ιδέες και επιστήμες που είναι πολύ χρήσιμες μέχρι σήμερα.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας στους φιλοσόφους που ταξίδεψαν στην Αίγυπτο !
Θαλής (624 π.Χ. – 546 π.Χ.)
Ο Έλληνας φιλόσοφος, και ένας από τους επτά σοφούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που ορισμένοι θεωρούν πατέρα της φιλοσοφίας, ήρθε στην Αίγυπτο και γοητεύτηκε από τον πολιτισμό και τη γνώση της σε βαθμό που συνέστησε στον Πυθαγόρα να την επισκεφτεί.Πίστευε ότι η προέλευση του σύμπαντος είναι το νερό, που μας το θυμίζει ένας αιγυπτιακό μύθο,σύμφωνα με τον οποίο«το νερό υπήρχε πριν υπάρξει οτιδήποτε σε αυτό».
Είναι ένας από τους Έλληνες φιλοσόφους πριν από τον Σωκράτη, και θεωρείται από τους πρώτους φιλόσοφους στον ελληνικό πολιτισμό και πατέρας της επιστήμης. Έλαβε το μεγαλύτερο μέρος της εκπαίδευσής του στην Αίγυπτο και την Ανατολή, εισάγοντας μαθηματικές και αστρονομικές επιστήμες στην Ελλάδα.
Στην Αίγυπτο, το ύψος των πυραμίδων μετρήθηκε με την κλίμακα της σκιάς τους, στην οποία η σκιά ενός ατόμου είναι ίση με το ύψος του, και το θεώρημά του Θαλή την αναφέρει ως μια από τις πιο σημαντικές αιώνιες θεωρίες και τις πιο εφαρμοσμένες μέχρι σήμερα στα μαθηματικά. Η μελέτη του για την αστρονομία είναι η βάση πάνω στην οποία βασίστηκε αυτή η επιστήμη στον δυτικό πολιτισμό. Ο Θαλής επίσης ήταν ο πρώτος που έγραψε για τη φυσική.Ο Θαλής ρωτήθηκε για τα πιο δύσκολα πράγματα και εκείνος απάντησε λέγοντας: Χαλεπόν εαυτόν γνώναι «Δύσκολο να γνωρίσεις τον εαυτό σου».
Και όταν τον ρώτησαν για τα πιο εύκολα, είπε: Εύκολον τω άλλωυποτίθεσθαι «Εύκολο να δώσεις συμβουλές»
Κυρίως ο Αριστοτέλης, αλλά και άλλοι αρχαίοι φιλόσοφοι θεωρούν τον Θαλή, ως τον πρώτο Έλληνα φιλόσοφο. Στον διάλογο του Πλάτωνα Πρωταγόρας, το όνομα που εμφανίζεται πρώτο στην λίστα πεπαιδευμένων ανθρώπων είναι του Θαλή του Μιλήσιου. Χαρακτηριστικά ο Βρετανός φιλόσοφος, Μπέρτραντ Ράσελ είπε πως «Η Δυτική φιλοσοφία αρχίζει με τον Θαλή»
Πυθαγόρας (580 π.Χ. – 496 π.Χ.)
Ο πιο διάσημος Έλληνας μαθηματικός ανά τους αιώνες είναι ο Πυθαγόρας. Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις και ήταν ιδρυτής ενός μυητικού φιλοσοφικού κινήματος που λέγεται Πυθαγορισμός.
Επισκέφτηκε την Αίγυπτο και σπούδασε εκεί με ιερείς.Έμαθε πολλά από την αστρονομία και τη θεωρητική μηχανική που του δίδαξαν.Η ευρεία και βαθιά θεωρία της φιλοσοφίας του επηρεάστηκε από την Αίγυπτο, όπου, σύμφωνα με τους ιστορικούς, πέρασε είκοσι χρόνια σε αυτήν , αντλώντας από τη γνώση και την επιστήμη της, και πήρε από αυτήν τις δύο θεωρίες της αθανασίας της ψυχής και της μετεμψύχωσης των ψυχών.
Ο Ηρόδοτος (484 π.Χ.-425/410 π. Χ.)
Ο Ηρόδοτος ήταν αρχαίος Έλληνας ιστορικός, περιηγητής, και γεωγράφος του 5ου αιώνα π.χ. Θεωρείται ο θεμελιωτής της επιστήμης της ιστορίας. Το μόνο έργο που έχει συγγράψει φαίνεται να είναι το σύγγραμμα «Ἱστορίαι». Πρόκειται για ένα αρχείο της ιστορίας σχετικά με τους πολέμους μεταξύ Ελλήνων και Περσών, συμπεριλαμβανομένων πλούσιων γεωγραφικών και εθνογραφικών πληροφοριών.
Παρόλο που κάποιες από τις ιστορίες του ήταν ευφάνταστες και άλλες ανακριβείς, ο ίδιος αναφέρει πως κατέγραφε μόνο ό,τι του έλεγαν και ήταν συνήθως σωστός στις πληροφορίες του.Ο Ηρόδοτος χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά από τον Κικέρωνα ως Πατέρας της Ιστορίας. Στο έργο του φαίνεται επίσης να ασχολήθηκε με τη γεωλογία, τη βοτανική, τη χημεία και την ιατρική.
Ο διάσημος Έλληνας ιστορικός επισκέφτηκε την Αίγυπτο και επηρεάστηκε από αυτή. Είναι συγγραφέας της πιο διάσημης περιγραφής της Αιγύπτου σε όλη την ιστορία, με τίτλο «Η Αίγυπτος είναι το δώρο του Νείλου».Σε αυτό μεταξύ άλλων γίνεται περιγραφή της εικαστικής, λογοτεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργικότητας των Αιγυπτίων.
Πλάτων (427 π.Χ. – 347 π.Χ.)
Ο Πλάτων ήταν αρχαίος Έλληνας Φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη. Το έργο του, που με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί, άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι και σήμερα. Κύριος οικοδόμος της φιλοσοφίας, οδηγητής είτε προάγγελος μεταγενεστέρων προβάσεών της, εμπνευστής άμεσα ή έμμεσα των σπουδαιότερων κοινωνικοπολιτικών οραματισμών.
Ο διάσημος Έλληνας φιλόσοφος, είχε πάρει πολλά επίσης από την Αίγυπτο. Όταν την επισκέφτηκε είδε το μεγαλείο των μνημείων της και συναντήθηκε με τους ιερείς του AinShams και εντυπωσιάστηκε από τις επιστήμες τους, ιδιαίτερα από την αστρο
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις