Στη μελέτη συμμετείχαν 4.000 άνδρες και γυναίκες

Πώς συνδέεται το κόκκινο κρέας με τις καρδιαγγειακές παθήσεις; Η κατανάλωση μόνο μίας μερίδας κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Μια μερίδα κόκκινου κρέατος που τρώγεται και αφομοιώνεται στην εντερική οδό έχει ως αποτέλεσμα τα μικρόβια του εντέρου να παράγουν χημικές ουσίες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 22%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Η μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές του Friedman School of Nutrition Science and Policy στο Πανεπιστήμιο Tufts και το Cleveland Clinic Lerner Research Institute, είχε ως στόχο να ποσοτικοποιήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την πρόσληψη κρέατος και να εντοπίσει τους υποκείμενους βιολογικούς λόγους που μπορεί να βοηθήσουν στην εξήγηση του κινδύνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 4.000 Αμερικανοί άνδρες και γυναίκες άνω των 65 ετών, με μέση ηλικία τα 73, και έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση κρέατος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Περίπου το 10 τοις εκατό αυτού του αυξημένου κινδύνου εξηγείται από τα αυξημένα επίπεδα τριών μεταβολιτών που παράγονται από βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στο κρέας. Στη μελέτη, εντοπίστηκε υψηλότερος κίνδυνος και μεγαλύτερη σύνδεση με τους βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου ειδικά για το κόκκινο κρέας.

κόκκινο κρέας καρδιαγγειακές παθήσεις

unsplash

Κόκκινο κρέας και καρδιαγγειακές παθήσεις: Τα αποτελέσματα της έρευνας

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα ετών από τη Μελέτη Καρδιαγγειακής Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας, μια μακροχρόνια μελέτη παρατήρησης των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο σε Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω. Η μελέτη προσαρμόστηκε για καθορισμένους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία, φύλο, φυλή/εθνικότητα, εκπαίδευση, κάπνισμα, σωματική δραστηριότητα, άλλες διατροφικές συνήθειες και πολλούς πρόσθετους παράγοντες κινδύνου.

«Είναι ενδιαφέρον ότι εντοπίσαμε τρεις κύριες οδούς που βοηθούν στην εξήγηση των δεσμών μεταξύ κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και καρδιαγγειακών παθήσεων – μεταβολίτες που σχετίζονται με το μικροβίωμα όπως το TMAO, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και τη γενική φλεγμονή», ανέφερε σε μια δήλωση ο συγγραφέας της μελέτης Dariush Mozaffarian, κοσμήτορας Πολιτικής στη Σχολή Friedman.

Σε αυτήν την ομάδα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ, η υψηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ολικού κρέατος (μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένο κρέας) και τροφών ζωικής προέλευσης σχετίστηκαν προοπτικά με υψηλότερη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,5 χρόνων.

κρέας

Unsplash

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν τα ευρήματα μπορούν να γενικευθούν σε ηλικίες και εθνικότητες.

«Αυτά τα ευρήματα βοηθούν να απαντηθούν μακροχρόνιες ερωτήσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που συνδέουν τα κρέατα με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Μενγκ Γουάνγκ, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Φρίντμαν. «Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κόκκινου κρέατος, του μικροβιώματος του εντέρου μας και των βιοδραστικών μεταβολιτών που δημιουργούν φαίνεται να είναι μια σημαντική οδός για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, γεγονός που δημιουργεί έναν νέο στόχο για πιθανές παρεμβάσεις για την αποτροπή εμφάνισής τους».

Διαβάστε επίσης: Έρευνα: Αυτά είναι τα τρόφιμα που βλάπτουν τον πλανήτη

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις