Γιατί δεν πρέπει να πετάμε τη φλούδα από το καρπούζι;
Η θρεπτική της αξία και τα οφέλη της για τον οργανισμό
Ενώ απολαμβάνουν τα φρούτα, οι περισσότεροι πετούν τις φλούδες. Αν και είναι λογικό, όταν πετάτε τις φλούδες του καρπουζιού ρίχνετε στα απορρίμματα ένα σημαντικό ποσοστό θρεπετικών και ευεργετικών στοιχείων. Τα οφέλη της φλούδας του καρπουζιού είναι πολλά. Οι φλούδες του καρπουζιού δεν έχουν απλώς απαραίτητες βιταμίνες, αλλά έχουν επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, θρεπτικά συστατικά, μέταλλα και ουσίες που εξασφαλίζουν οφέλη για τον οργανισμό. Αυτή η τραχιά φλούδα είναι χαμηλή σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, κάλιο και ψευδάργυρο. Η χλωροφύλλη, η κιτρουλίνη, το λυκοπένιο, τα αμινοξέα, τα φλαβονοειδή και οι φαινολικές χημικές ουσίες βρίσκονται όλα σε αφθονία στη φλούδα του καρπουζιού.
Ας δούμε μερικά από τα οφέλη της φλούδας του καρπουζιού
Περιέχει πολλές φυτικές ίνες.
Το πλεονέκτημα της φλούδας του καρπουζιού είναι ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα ενώ μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του παχέος εντέρου. Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, διευκολύνοντας την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Αναγέννηση του δέρματος
Αυτός ο φλοιός φρούτου είναι γεμάτος αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου και άλλων φλαβονοειδών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών και στη μείωση των φλεγμονωδών διεργασιών, μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης, τις ουλές και την πρόωρη γήρανση καθώς μεγαλώνετε.
Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
Αυτό το peeling περιέχει μια αξιοσημείωτη ποσότητα καλίου, το οποίο λειτουργεί ως αγγειοδιασταλτικό, βοηθώντας στη χαλάρωση της ροής του αίματος. Αποτρέπει τα καρδιαγγειακά προβλήματα και τα εγκεφαλικά.
Ενισχύει την Ανοσία
Ακόμα ένα από τα οφέλη της φλούδας του καρπουζιού. Δεδομένου ότι η βιταμίνη C επιτρέπει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, το πρώτο σύστημα άμυνας κατά των μολυσματικών ασθενειών, και επιβλέπει τα μικρόβια μέσα στο αίμα. Μια μερίδα αυτής της φλούδας (1 φλιτζάνι) θα μπορούσε να παρέχει περισσότερο από το 30% της ημερήσιας αναγκαιότητας σε θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσε να προσφέρει τεράστιο όφελος στην ανοσολογική απόκρισή σας.
Εγκυμοσύνη
Λόγω του προφανούς υψηλού επιπέδου θρεπτικών συστατικών, ανακαλύφθηκε ότι τα γλυκαντικά που βρίσκονται σε αυτό το φλοιό μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αισθήσεων πρωινής ναυτίας καθώς και σε μέρος του φουσκώματος που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη.
Πώς μπορείτε να καταναλώσετε τη φλούδα;
Το καρπούζι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σνακ ή σε μιλκ σέικ, υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσετε και τη φλούδα. Για να τονώσετε το χρώμα και τη γεύση του φλοιού, ενσωματώστε το σε ένα θρεπτικό πρωινό smoothie. Για μια πλούσια σε φυτικές ίνες και νόστιμη απόλαυση, πολλοί κόβουν τη φλούδα του καρπουζιού σε σαλάτες ή την ενσωματώσουν σε σάλτσες.
Έτσι, κάθε επόμενη φορά που θα κόψετε ένα καρπούζι, κρατήστε τη φλούδα. Αυτή είναι μια απλή και νόστιμη μέθοδος για να τονώσετε την ευεξία σας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις