Σενάρια για νέα ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς
Τι συζητήθηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα που πλήττουν την καλλιέργεια ροδάκινου
Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη
Στο τραπέζι βρίσκεται νέα ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών (επιτραπέζιο, συμπύρηνο, νεκταρίνι) έπειτα από τα σημαντικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί στη διακίνηση της παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, αλλά και τις ζημιές που έχει υποστεί η καλλιέργεια από τα αλλεπάλληλα φαινόμενα βροχοπτώσεων τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο FoodLife, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Γεωργαντά, του υφυπουργού παρά των Πρωθυπουργώ αρμόδιο για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης, Χρήστου Τριαντόπουλου, του προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου και των βουλευτών Πέλλας και Ημαθίας αποφασίστηκε η σύνταξη έκθεσης ώστε να αποτιμηθεί το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί και εν συνεχεία να δοθεί ενίσχυση σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των αγροτών.
«Αρχικά θα γίνει μια καταγραφή των ζημιών από την αρμόδια υπηρεσία του ΕΛΓΑ και εν συνεχεία θα συνταχθεί και θα υποβληθεί η σχετική έκθεση στη διοίκηση του ΕΛΓΑ αλλά και στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εκεί θα προσδιορίζονται οι ποικιλίες που έχουν υποστεί ζημιά και σε τι ποσοστό και ακολούθως αυτή η έκθεση θα χρησιμοποιηθεί για να δουν και πόσα στρέμματα είναι αυτά που επλήγησαν με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Όταν πλέον υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα τότε θα ληφθούν και οι όποιες αποφάσεις ώστε να στηριχθεί οικονομικά ο αγρότης, του οποίου τα ροδάκινα έπαθαν ζημιά» περιγράφουν στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, εκτιμούν ότι τα πρώτα συμπεράσματα από την καταγραφή των ζημιών ώστε να συνταχθεί η έκθεση θα διεξαχθούν περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Ζητούν άμεσα στήριξη
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ο.Π. Ημαθίας ζητώντας από την κυβέρνηση τα παρακάτω:
– Να καταγραφούν άμεσα από τον ΕΛΓΑ, όλες οι ζημίες τις οποίες υπέστησαν οι καλλιέργειες ανά είδος, ποικιλία και περιοχή, από τις βροχοπτώσεις (καρπόπτωση, ποιοτική υποβάθμιση κ.λπ.)
– Να δοθεί εισοδηματική ενίσχυση από το de minimis, των ειδών και των ποικιλιών που επλήγησαν από τις ανωτέρω αιτίες, με βάση την εν λόγω έκθεση του ΕΛΓΑ
– Να γίνει άμεση καταγραφή των ποσοτήτων που είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία των Συνεταιρισμών περισσότερο από 10 ημέρες, έχουν υποβαθμιστεί από μονίλιες λόγω των βροχοπτώσεων και δεν μπορούν να προωθηθούν στην αγορά. Στη συνέχεια να προωθηθούν για κομποστοποίηση-λιπασματοποίηση σε αδειοδοτημένες εταιρείες.
– Να αποζημιωθούν οι κομποστοποιημένες-λιπασματοποιημένες ποσότητες από τα κονδύλια των de minimis των εταιρειών, με βάση τις τιμές που καθορίζονται από τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
– Να επιλυθεί το πρόβλημα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων στην Αίγυπτο που προέκυψε.
Διαβάστε επίσης: Έως 30 Οκτωβρίου οι εγγραφές αγροτών στο ΜΑΕ για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις