Οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης για τους vegan
Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με υδατάνθρακες και λίπος, που αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος της διατροφής μας.
Τόσο οι ζωικές όσο και οι πηγές φυτικής πρωτεΐνης μπορούν να παρέχουν πρωτεΐνες, αλλά ως vegan ή φυτικής προέλευσης, οι ζωικές πηγές είναι εκτός τραπεζιού, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.
Ένα άρθρο του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients δηλώνει ότι οι φυτικές πρωτεΐνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ζωικές τους. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και δυνητικά ορισμένων μορφών καρκίνου.
Γιατί είναι σημαντική η πρωτεΐνη;
Όλα τα κύτταρα του σώματός μας περιέχουν πρωτεΐνες, επομένως η αρκετή κατανάλωση είναι σημαντική για την επισκευή των κυττάρων και τη δημιουργία νέων.
Οι ζωικές πρωτεΐνες όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα περιέχουν και τα εννέα από τα απαραίτητα αμινοξέα, αλλά μόνο λίγες φυτικές πρωτεΐνες περιέχουν. Οι φυτικές πηγές που περιέχουν και τα εννέα περιλαμβάνουν την κινόα, το φαγόπυρο και τη σόγια. Αυτό δεν κάνει απαραίτητα τις ζωικές πηγές ανώτερη πρωτεΐνη. Ο συνδυασμός ορισμένων φυτικών πρωτεϊνών ή η κατανάλωση ποικιλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα συμβάλει στην κάλυψη τυχόν κενών.
Οι καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεΐνης
Ενώ υπάρχουν πολλές επιλογές φυτικής πρωτεΐνης, οι παρακάτω παρέχουν μια ποικιλία αμινοξέων και μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε εύκολα τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη ως vegan:
Λαχανικά
Όχι μόνο τα λαχανικά είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, αλλά περιέχουν και πρωτεΐνες. Αν και πιθανότατα δεν καλύπτετε τις ημερήσιες ανάγκες σας σε πρωτεΐνη με μία σαλάτα, διαφορετικά λαχανικά περιέχουν περίπου 1 έως 4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι.
Όσπρια
Είτε απολαμβάνετε φακές, φασόλια ή μπιζέλια, λαμβάνετε καλή ποσότητα πρωτεΐνης, φυτικών ινών και σιδήρου. Είναι επίσης σχετικά χαμηλά σε λιπαρά και δεν περιέχουν χοληστερόλη σε σύγκριση με τα αντίστοιχά τους πρωτεΐνη κρέατος.
Ξηροί καρποί
Οι διαφορετικές ποικιλίες ξηρών καρπών είναι ένα εξαιρετικό σνακ πρωτεΐνης, αλλά και καλών λιπαρών για την καρδιά. Δυστυχώς, οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες θερμίδων, επομένως η American Heart Association συνιστά να τρώτε μόνο τέσσερις μερίδες ανάλατους ξηρούς καρπούς κάθε εβδομάδα.
Σπόροι
Αυτοί οι μικροί σπόροι έχουν μια ισχυρή δόση πρωτεΐνης, κάτι που είναι πολύ καλό όταν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης χωρίς να χρειάζεται να φάτε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Για παράδειγμα, 3 κουταλιές της σούπας σπόροι κάνναβης μπορούν να προσφέρουν 9,5 γραμμάρια πρωτεΐνης και μπορούν εύκολα να προστεθούν σε ένα smoothie ή σαλάτα.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις