Τρύγος: Τι δείχνουν τα έως τώρα στοιχεία για την παραγωγή
Σε ποιες αμπελουργικές περιοχές τα πρώτα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η ΚΕΟΣΕ τα πρώτα αποτελέσματα του τρύγου από τις αμπελουργικές ζώνες, δίνοντας μια γενική εικόνα για την έως τώρα παραγωγή. Προς ολοκλήρωση βαίνει η συγκομιδή του Μοσχάτου και της Μαυροδάφνης στην Αχαΐα καθώς στις περιοχές αυτές δεν εκδηλώθηκαν βροχοπτώσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, δεν μπαίνουν στον κοινό παρονομαστή των κανονικών σε όγκο συγκομιδών σταφυλιών, αφού ο βοτρύτης και το ωίδιο, επηρέασαν αρκετά νωρίς τον όγκο του Ροδίτη, που εκτιμάται ότι φέτος θα είναι μειωμένος από 30% έως 40%.
Την ίδια στιγμή, στην Κορινθία και ειδικότερα στη Νεμέα το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, αναμενόταν μια μέτρια σε όγκο χρονιά για το Αγιωργίτικο, χωρίς ασθένειες, εικόνα που αρχίζει να δημιουργεί μικρές επιφυλάξεις μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις για τα βαρικά και υπερποτισμένα αμπέλια που παρουσιάζουν φαινόμενα σήψης, σε μικρή όμως έκταση. Ταυτόχρονα, οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά τις επιτραπέζιες ελιές αλλά και τις ποικιλίες σταφιδοποιίας του νομού.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η παραγωγή σουλτανίνας υπέστη καταστροφή εξαιτίας ευδεμίδας, όξινης σήψης και βροχοπτώσεων, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους οινοπαραγωγούς. Μια από τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες που φαίνεται να παρουσιάζει θετικά στοιχεία είναι η Βοιωτία. Η Θεσσαλία, επηρεασμένη από συνεχείς βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεων στο Δαμάσι, δίνει επίσης μια εκ πρώτης όψης αρνητική εικόνα για τα φετινά αποτελέσματα του τρύγου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις