«Appodixi»: Πώς θα ελέγχετε με το κινητό σας τις πλαστές αποδείξεις
Αμοιβή έως και 2000 ευρώ για όσους πολίτες τις καταγγέλλουν
Οι καταναλωτές θα μπορούν πλέον να ελέγχουν με το κινητό τους τις αποδείξεις που λαμβάνουν από καταστήματα λιανικής και άλλες επιχειρήσεις και να διαπιστώνουν εάν είναι αυθεντικές ή όχι. Συγκεκριμένα, σκανάροντας το QR code μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ θα μπορούν να διαπιστώνουν εάν οι πλαστές αποδείξεις εκδόθηκαν από “πειραγμένη” ταμειακή μηχανή ή αμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ.
Σε περίπτωση που από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και γίνει επώνυμη αναφορά στην ΑΑΔΕ, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης που αγγίζει και τα 2000 ευρώ. Το ακριβές ύψος του μπόνους θα καθοριστεί με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
Το σύστημα όμως θα βοηθά και για την άμεση μ παρέμβαση στις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Πλαστές αποδείξεις: Bonus έως 2000 ευρώ για όσους τις καταγγέλλουν
Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:
-Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.
-Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.
-Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.
-Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.
-Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.
-Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς όταν διαπιστώνεται παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων απο 2 έως 12 μήνες ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.
Αν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις