Αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση
Χρέος της Ευρώπης να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης
Του Βασίλη Κορκίδη
Προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
Η ενεργειακή κρίση αποτελεί την μεγαλύτερη ανησυχία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ενεργειακή κρίση, που έχει μετατραπεί σε κρίση ακρίβειας. Ενεργειακή κρίση, πουν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την έντασή της και την διάρκειά της. Οι οικονομίες όλης της Ευρώπης βρίσκονται σε διαρκή δοκιμασία, με τους ευρωπαίους πολίτες να βλέπουν τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται από τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ισχυρές οικονομίες, όπως είναι η γερμανική πλήττεται από υψηλό πληθωρισμό που έχει φτάσει πλέον το 10%, τον υψηλότερο τα τελευταία 70 χρόνια. Το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια, το πετρέλαιο Μπρεντ δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλοιό και στην ελληνική Οικονομία. Από την μια ημέρα στην άλλη τα πάντα μπορούν να αλλάξουν επί τα χείρω, επιφέροντας ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μετά τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream στην βαλτική θάλασσα η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 30% σε μόλις 2 ημέρες.
Και όλα αυτά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι διαδραματίζονται μετά από 10 χρόνια ισχυρής χρηματοοικονομικής ύφεσης και 2 χρόνια υγειονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια των οποίων η ελληνική επιχειρηματικότητα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα, με πολλές επιχειρήσεις να μετρούν ακόμη τις πληγές τους, έχοντας δημιουργήσει ένα «βουνό» από οφειλές προς το Δημόσιο και τους ιδιώτες. Μπορεί η ενεργειακή κρίση να είναι «εισαγόμενη», είναι χρέος όμως της Ευρώπης και φυσικά της χώρα μας να λάβουν όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις. Δυστυχώς, η Ευρώπη αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων καθώς δεν έχει την βούληση να λάβει γενναία μέτρα για να στηρίξει ουσιαστικά τους ευρωπαίους πολίτες.
Εντούτοις, μέσα σε αυτό το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον η χώρα μας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σημειώνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, χωρίς ταυτόχρονα να προκαλεί τον δημοσιονομικό της εκτροχιασμό. Αποφάσεις που έχουν ληφθεί και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι ήταν ορθές. Ωστόσο, ο χειμώνας αναμένεται «βαρύς» και από τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες «εφεδρείες» μέτρων έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις. Η ελληνική Οικονομία πρέπει να βρει τα κατάλληλα «αντίδοτα» για την ενεργειακή κρίση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εκμεταλλευτούμε μέχρι και το τελευταίο ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης, τον αναπτυξιακό νόμο, το ΕΣΠΑ , τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας προκειμένου να συνεχισθούν οι επενδύσεις με αμείωτη ένταση και να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν αποδείξει περίτρανα ότι καταφέρνουν να προσαρμοσθούν σε δύσκολες συνθήκες. Η στήριξη των επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έτσι ώστε να μην κλείσει ούτε μια επιχείρηση και να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις