Tα τρία «αγκάθια» για την εστίαση ενόψει χειμώνα
Τι σημειώνει στο FoodLife o Γιάννης Λιάρος, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης
Της Ρομίνας Νικηφόρου
Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί ενόψει του χειμώνα στους επιχειρηματίες της εστίασης που έχουν από τη μία πλευρά να αντιμετωπίσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος και από την άλλη τη μείωση της κατανάλωσης που ήδη παρατηρείται σε εστιατόρια, καφέ και μπαρ.
«Μέχρι τώρα, λόγω της «ορμής» από το καλοκαίρι, δεν είχαμε βιώσει έντονα τη μείωση της κατανάλωσης. Πιθανότατα όμως στον τζίρο του Οκτωβρίου θα αποτυπωθεί καθώς ήδη έχει καταγραφεί περιορισμός των δαπανών ακόμη και στα σούπερ μάρκετ όπου γίνονται οι αγορές των βασικών αγαθών. Είναι αναμενόμενο ότι οι καταναλωτές θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο και τις εξόδους τους σε εστιατόρια και καφέ» σημειώνει στο FoodLife o Γιάννης Λιάρος, Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης.
Ενεργειακό κόστος
Σύμφωνα με τον ίδιο το μείζον ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου ενόψει χειμώνα είναι το πολύ αυξημένο ενεργειακό κόστος. Αφενός όσον αφορά στη λειτουργία των επιχειρήσεων οι οποίες είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες λόγω φούρνων, ψυγείων κτλ. και αφετέρου όσον αφορά στη θέρμανση των χώρων ενόψει των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.
Σο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι της ΕΠΟΕΣ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να έχουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Σκρέκα ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις της εστίασης.
Τιμές πρώτων υλών
Το δεύτερο πολύ μεγάλο ζήτημα έχει να κάνει με τις αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, απο γαλακτοκομικά, καφέ, ζάχαρη έως, κρέας, αλέυρι και έλαια που παίρνουν διαρκώς την ανηφόρα. Παράλληλα μάλιστα και με την άνοδο στις τιμές των υλικών συσκευασίας καθώς και των μεταφορικών. Όλα τα παραπάνω αναπόφευκτα οδηγούν τους επαγγελματίες σε ανατιμήσεις στα καταστήματα τους με λογικό επακόλουθο τη μείωση της κατανάλωσης.
Οι επιβαρύνσεις από περιβαλλοντικά τέλη
Από την 1/1/2022 ήδη εφαρμόζεται το περιβαλλοντικό τέλος των πλαστικών που επιβαρύνει περαιτέρω τις ήδη αυξημένες τιμές των προϊόντων που μπαίνουν στα πλαστικά μίας χρήσης όπως π.χ στον καφέ στον χέρι. Ο κ. Λιάρος σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει αποτίμηση της εφαρμογής του συγκεκριμένου τέλους και αν αυτό λειτουργεί τελικά στην πράξη. Εάν δηλαδή το τέλος αυτό που χρεώνεται στον καταναλωτή αποδίδεται ωε τέτοιο ή σε κάποιες περιπτώσεις τα 10 λεπτά «μπαίνουν» στην απόδειξη ως «διάφορα είδη» και δεν υπολογίζονται ως περιβαλλοντικό τέλος. Την ίδια στιγμή όπως εξηγεί αναμένεται και η εφαρμογή της ανταποδοτικής ανακύκλωσης συσκευασίας που θα αποτελέσει ακόμη μία επιβάρυνση.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις