Πού πρέπει να χρησιμοποιείς το κάθε ένα

Είτε είστε αρχάριος είτε επαγγελματίας ζαχαροπλαστικής, πιθανότατα χρησιμοποιείτε συχνά το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι οι πιο συνηθισμένοι διογκωτικοί παράγοντες στο ψήσιμο, οι οποίοι προκαλούν το φούσκωμα των ζυμών. Και οι δύο λευκές σκόνες είναι χημικά διογκωτικά, που σημαίνει ότι αλληλεπιδρούν με άλλα συστατικά για να παράγουν διοξείδιο του άνθρακα κατά την ανάμειξη και το ψήσιμο. Αυτό το αέριο διαστέλλεται για να παρέχει την ανύψωση στα κέικ, τα μπισκότα και άλλα αρτοσκευάσματα. Ωστόσο, ποια είναι η διαφορά του baking powder από την μαγειρική σόδα.

Η μαγειρική σόδα είναι 100% διττανθρακικό νάτριο, μια ένωση αλκαλικού άλατος που δημιουργεί αέριο διοξείδιο του άνθρακα όταν αναμιγνύεται με ένα οξύ. Το baking powder, από την άλλη πλευρά, είναι ένα μείγμα διττανθρακικού νατρίου και μιας κρέμας ταρτάρ που μοιάζει με οξύ που απαιτεί υγρασία και θερμότητα για να ενεργοποιηθεί.

Πότε να χρησιμοποιήσετε το Baking Powder

Επειδή το baking powder περιέχει ήδη ένα οξύ, χρησιμοποιείται σε συνταγές όπου ένα οξύ δεν είναι σημαντικό συστατικό. Οι περισσότερες σκόνες ψησίματος που αγοράζονται από το κατάστημα θα φέρουν την ένδειξη “διπλής δράσης”, που σημαίνει ότι αρχίζουν να ενεργοποιούνται μόλις αγγίξουν ένα υγρό και ξανά όταν εφαρμόζεται θερμότητα. Θα το δείτε μόνο του σε συνταγές για κέικ βανίλιας, για παράδειγμα, που χρησιμοποιούν κανονικό γάλα για την υγρασία και τη θερμότητα του φούρνου για να ενεργοποιήσετε το μπέικιν πάουντερ.

Πότε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα

Δεδομένου ότι η μαγειρική σόδα πρέπει να αναμιχθεί με οξύ για να δημιουργήσει διοξείδιο του άνθρακα, θα τη βρείτε συνήθως σε συνταγές που περιέχουν ένα εξέχον όξινο συστατικό όπως η σκόνη κακάο. Σκεφτείτε το αποτέλεσμα όταν ανακατεύετε μαγειρική σόδα με ξύδι. Αυτό είναι ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει μέσα στο μείγμα για να δημιουργηθεί το φούσκωμα. Η μαγειρική σόδα βοηθάει επίσης τα φαγητά να ροδίσουν, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για συνταγές όπως τα κλασικά μπισκότα με τσιπ σοκολάτας.

Διαβάστε επίσης: 

Πώς θα καταλάβεις εάν τα αυγά σου είναι φρέσκα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις