Το σχέδιο για την μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση της κρίσης

Το “παρών” έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς στα εγκαίνια της 29ης Agrotica όπου μίλησε για το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον αγροδιατροφικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως οι δύο άξονες στους οποίους αναπτύσσεται η πολιτική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αφενός τα στοχευμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και αφετέρου η υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα και του δίνει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Παρών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς στα εγκαίνια της 29ης Agrotica: «Δεν υπάρχει κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης στην Ελλάδα»

«Είναι γεγονός ότι η αγροτική παραγωγή είναι εκείνη που καλύπτει το μέγα θέμα της εποχής που δεν είναι άλλο από τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφαλείας. Το πρώτο μέλημά μας είναι η παρακολούθηση των εθνικών αποθεμάτων. Ζήτημα επισιτιστικής κρίσης δεν υφίσταται για τη χώρα μας. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά. Σαφώς όμως υπάρχει ζήτημα τιμών το οποίο με κάθε τρόπο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων», ανέφερε.

Έπειτα, ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «στόχος μας είναι η ανάπτυξη πολιτικών που δίνουν κίνητρα για συνειδητή επιλογή του αγροτικού επαγγέλματος», τονίζοντας ότι η νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ, «έρχεται να στηρίξει την προσπάθειά μας να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Η σημασία των συνεργατικών σχημάτων 

«Το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα. Και η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε φορολογικά κίνητρα για να υπάρξει συνένωση δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας την μείωση του φορολογικού συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%, την καθιέρωση της φορολόγησης του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία, την ψήφιση του νέου συνεταιριστικού νόμου, καθώς και την διαμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Πώς θα μειωθεί το κόστος παραγωγής

Όσον αφορά στη μείωση του κόστους παραγωγής, αφού ανέφερε τις στοχευμένες παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, επισήμανε ότι η μείωση του κόστους παραγωγής πρέπει να ενισχυθεί σε μόνιμη βάση και αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν οι αγρότες μας υιοθετήσουν τη λογική του συνεργατισμού: «Σε άλλη τιμή προμηθεύεται τους σπόρους, τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές ένας μεμονωμένος αγρότης και σε άλλη ένας συνεταιρισμός. Και αυτό είναι φυσικό γιατί όταν κανείς προμηθεύεται μεγάλες ποσότητες επιτυγχάνει καλύτερες τιμές».

Εκπαίδευση των αγροτών και τεχνολογικός εκσυγχρονισμός 

Σχετικά με την ενσωμάτωση στην αγροτική παραγωγή των νέων τεχνολογιών είπε ότι συνδέεται άμεσα με την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών, αλλά και γνώσεις γενικής παιδείας, καθώς ο χρήστης πρέπει να διαθέτει βασικές γνώσεις που θα του επιτρέψουν να κάνει χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητά του, την ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα του, αλλά και να προστατεύσει τα προϊόντα του από ασθένειες και έκτακτα καιρικά φαινόμενα καθώς και για να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγικής δραστηριότητας.

Προς αυτήν την κατεύθυνση προχωρά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγροτικής παραγωγής με 5 προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ ήδη επιτεύχθει η μεταφορά της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ στο κυβερνητικό νέφος, με τις πληρωμές των ενωσιακών  ενισχύσεων προς τους αγρότες να γίνονται με ταχύτητα, δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο μέσω του gov.gr

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις