Η πουτίγκα του Νώε: Αυτό είναι το αρχαιότερο επιδόρπιο του κόσμου
Γιατί στην Ελλάδα ονομάζεται "Βαρβάρα"
Η Ashura, αλλιώς γνωστή ως πουτίγκα του Νώε, είναι ένα τουρκικό επιδόρπιο αρμενικής προέλευσης με μια μοναδική ιστορία. Γνωστό ως το παλαιότερο επιδόρπιο στον κόσμο, ο τουρκικός μύθος λέει ότι στην πραγματικότητα ήταν ο Νώε που έφτιαξε πρώτος αυτή την πουτίγκα – εξ ου και το όνομα. Ο θρύλος λέει ότι τα αποθέματα φαγητού άρχισαν να μειώνονται μετά από πολλές κουρασμένες μέρες στην κιβωτό, έτσι τα μικρά κομμάτια από ό,τι περίσσευε τοποθετήθηκαν σε μια κατσαρόλα και μαγειρεύτηκαν μαζί. Το αποτέλεσμα ήταν μια πουτίγκα που ταξίδεψε στους αιώνες και πολλοί μαγειρεύουν στις σύγχρονες τουρκικές κουζίνες και όχι μόνο.
Στην Ελλάδα το γλυκό αυτό έχει την δική του ιστορία. Συγκεκριμένα, ονομάζεται Βαρβάρα και αναφέρεται στο παραδοσιακό γλυκό της Θράκης που φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και οι πιστοί το τρώνε ανήμερα στις 4 Δεκεμβρίου όταν γιορτάζει η Αγία.
Στην Τουρκία, η Ασούρα γίνεται τον μήνα Μουχαρέμ, τον πρώτο μήνα του ισλαμικού ημερολογίου – γνωστός ως μήνας της Ασούρα στην Τουρκία – που ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου. Υπάρχει επίσης η Ημέρα της Ασούρα, η οποία γιορτάζεται την 10η ημέρα του μήνα Μουχαρέμ, όταν ο Νώε πήγε να αναπαυθεί στο όρος Αραφάτ στην ιστορική Αρμενία, τη σημερινή Τουρκία.
Ashura στην Τουρκία, Βαρβάρα στην Ελλάδα: Ένα γλυκό με μεγάλη θρεπτική αξία
Αυτή η πουτίγκα είναι κάτι περισσότερο από ένα γευστικό επιδόρπιο. Είναι επίσης εξαιρετικό για το ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά τους χειμερινούς μήνες. Επειδή είναι φτιαγμένη από σιτάρι, αυτή η πουτίγκα είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και θερμίδες που σας κρατούν ζεστούς και σας δίνουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να παραμείνετε δραστήριοι και υγιείς. Οι ξηροί καρποί στην Ashura παρέχουν επίσης στο σώμα σας σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη Ε και βιταμίνη Β, καθιστώντας το αγαπημένο για το χειμώνα.
Η παραδοσιακή συνταγή για το γλυκό Βαρβάρα ή Ashura
Η πουτίγκα του Νώε δεν έχει μια συγκεκριμένη συνταγή, υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές παραλλαγές της ίδιας συνταγής. Αυτή η θρεπτική και νόστιμη πουτίγκα φτιάχνεται με ότι έχετε διαθέσιμο. Τα κύρια συστατικά είναι δημητριακά ολικής αλέσεως, σιτάρι ή κριθάρι, βερίκοκα, σταφίδες, σταφίδες, σύκα, κουκουνάρια, καρύδια, φουντούκια, ρεβίθια και φασόλια. Η συνταγή σου δίνει χώρο να παίξεις με τα υλικά ανάλογα με το γούστο σου. Η αρχική πουτίγκα έγινε με ροδόνερο για να της δώσει γεύση, αλλά η αντικατάσταση του ροδόνερου με λεμόνι ή πορτοκάλι εξαρτάται από τον μάγειρα.
Η ελληνική εκδοχή:
Υλικά
- 500 γρ. σιτάρι χωρίς φλοιό
- 250 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 κ.σ. αλεύρι
- 1 κούπα σταφίδες
- 50 γρ. σουσάμι
- Καρύδια και κανέλα
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι και το αφήνουμε όλο το βράδυ ή τουλάχιστον 3 ώρες σε νερό να μουλιάσει και να φουσκώσει.
- Βράζουμε για μισή ώρα το σιτάρι σε 3 λίτρα νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα.
- Καβουρδίζουμε σ’ ένα τηγανάκι το αλεύρι. Αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα σκεύος με λίγο κρύο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στο σιτάρι.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι και ρίχνουμε το μισό μέσα στο σιτάρι.
- Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι, καρύδια και κανέλα και απολαμβάνουμε.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το πιο ακριβό επιδόρπιο στον κόσμο – Πόσο κοστίζει
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις