Η παραδοσιακή βασιλόπιτα της γιαγιάς Καίτης!
Το foodlife φτιάχνει για εσάς την πιο νόστιμη βασιλόπιτα και σας εύχεται Καλή Χρονιά!
Της Κατερίνας Φραγκάκη
Λατρεύω την βασιλόπιτα της γιαγιάς μου γιατί είναι αρωματική και αφράτη σαν ένα βουτυράτο τσουρέκι, που μόλις βγήκε από τον φούρνο! Η συνταγή είναι πανεύκολη, απλά πρέπει να έχετε χρόνο για να γίνει αφράτη! Θα σας περιγράψω με απλά λόγια λοιπόν την μοναδική συνταγή της γιαγιάς μου της Καίτης και είμαι βέβαιη ότι θα την λατρέψετε!
Υλικά:
- 1200 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 250 γρ. βούτυρο χωριάτικο
- 450 γρ. ζάχαρη ή στέβια
- 6 αυγά (3 κρόκους και 3 ολόκληρα αυγά)
- 2 φλυτζάνια γάλα
- 100-150 γρ. υγρή μαγιά
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού
- 1 κουταλιά του γλυκού βανίλια
- 2 κουταλάκια ρούμι ή κονιάκ
- 100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα (για την γαρνιτούρα)
Παρασκευή βασιλόπιτας:
Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι :
Προσθέτουμε το γάλα, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και την μαγιά και δυο κουταλιές αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα καλά σε ένα μπολ και αφήνουμε για μια ώρα το προζύμι σκεπασμένο με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος. Πρέπει να βγάλουμε από το ψυγείο όλα τα υλικά, ώστε μια ώρα να πάρουν την θερμοκρασία δωματίου.
Παρασκευή ζύμης:
- Αρχικά φτιάχνουμε την μαρέγκα με τα αυγά (3 κρόκους και 3 ολόκληρα αυγά) και την ζάχαρη. Με μαρίζ (είναι σαν σπάτουλα) ανακατεύουμε την μαρέγκα με το βούτυρο και τα αρωματικά (πορτοκαλί, λεμόνι , βανίλια, ρούμι ή κονιάκ).
- Στο μπολ που είχαμε το προζύμι και αφού έχει περάσει η μια ώρα προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τα ανακατεύουμε καλά.
- Πριν σφίξει η ζύμη προσθέτουμε και το άλλο μπολ με την μαρέγκα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μαρίζ. Προσθέτουμε τελικά όλο το αλεύρι και αρχίζουμε με τα χέρια μας να πλάθουμε την ζύμη.
- Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε την ζύμη θα πρέπει να έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά τα χέρια μας, ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
- Είναι σημαντικό να μην γίνει σφιχτή η ζύμη αλλά να είναι χαλαρή και για αυτό το βούτυρο μας βοηθάει.
- Αφού ζυμώσουμε καλά το μίγμα πρέπει να αφήσουμε την ζύμη για 6 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. Την αφήνουμε μέσα σε λεκάνη, την έχουμε πλάσει σε σχήμα στρογγυλό και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
- Αφού περάσουν 6 ώρες, ξανά πλάθουμε την ζύμη, πριν την τοποθετήσουμε στο ταψί. Την βάζουμε σε στρογγυλό αλουμινένιο ταψί, που το έχουμε σκεπάσει με χαρτί αντικολλητικό ψησίματος στο κάτω μέρος.
- Για να δημιουργήσουμε τις ευχές για το νέο έτος προσθέτουμε αμύγδαλα αποφλοιωμένα. Με πινέλο απλώνουμε ένα ή δυο αυγά για να ροδίσει η βασιλόπιτα μας.
Πώς την ψήνουμε:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
- Βάζουμε το ταψί για 10 λεπτά στους 150 βαθμούς στον αέρα και μετά σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και ανεβάζω την θερμοκρασία στους 190 βαθμούς στον αέρα.
- Αφήνουμε την βασιλόπιτα στον φούρνο συνολικά για 45-60 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της. Την τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε ότι είναι έτοιμη.
- Η βασιλόπιτα σας είναι πανέτοιμη για να την απολαύσετε με την οικογένεια σας και τους φίλους σας!!!!
- Να την φτιάξετε για να μοσχοβολήσει το σπιτικό σας και να ξεκινήσει υπέροχα και καλότυχα η νέα χρόνια!!!
Σας ευχόμαστε καλή χρονιά μόνο με γλυκές και ευτυχισμένες στιγμές !!!
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις