Το μεγαλύτερο μερίδιο της εθνικής παραγωγής κατέχει η Χαλκιδική 

Πάνω από 300.000 τόνοι επιτραπέζιας ελιάς παράγονται ετησίως στην Ελλάδα αριθμός που αποτελεί το που αποτελεί το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα  με έρευνα του μηχανισμού καινοτομίας της ΠΕ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία παραθέτει στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ). Αξιοσημείωτο είναι δε, πως το 90% της εγχώριας παραγωγής εξάγεται, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 2η θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς, σε ποσοστό 25%. Όπως είχε γράψει το FoodLife, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς σημείωσαν αύξηση 20% σε αξία το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021,

Ποιες χώρες απορροφούν τις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς  

Η ελληνική επιτραπέζια ελιά γνωρίζει μεγάλη απήχηση από τις ΗΠΑ  και τη Γερμανία. Η Ελλάδα το 2020 αποτέλεσε την κορυφαία ταχύτερη εξαγωγική χώρα επιτραπέζιας ελιάς (+36,5 εκατ. δολάρια), που παρά τις συνεχείς αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο το 2022 (α’ 6μηνο) πέτυχε ρεκόρ εξωστρέφειας σε αξία, εμφανίζοντας άνοδο πάνω από 20%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο της εθνικής παραγωγής κατέχει η Χαλκιδική 

Η ΠΟΠ ποικιλία «Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής» βρίσκεται στην κορυφή κατέχοντας το 42% της εθνικής παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς. πό τους 140 χιλιάδες τόνους της ηρτημένης εσοδείας ελαιόκαρπου, η συντριπτική πλειοψηφία (93%) αυτής κατευθύνεται προς επεξεργασία για επιτραπέζια χρήση, ενώ το 90% του έτοιμου μεταποιημένου προϊόντος εξάγεται. Συνολικά, η ποικιλία «Πράσινη Ελιά Χαλκιδικής» κατέχει το 43% περίπου των συνολικών εθνικών εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Ωστόσο, η αύξηση ζήτησης επιτραπέζιων ελιών συνοδεύεται από μια παγκόσμια τάση η οποία προωθεί την στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Tastewise, η διείσδυση της επιτραπέζιας ελιάς  στα εστιατόρια φθάνει στο 34%. Η ελιά έχει αναχθεί πλέον σε ένα ιδιαίτερο σνακ, ως κύριο συστατικό σε πιάτα, ακόμα και ως ντεκόρ σε κοκτέιλ μετατρέποντάς την σε μια παγκόσμια τάση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις