Επενδύσεις: Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα
Kαθοριστικής σημασίας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι η βελτίωση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά
Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αρκετών μελών της επιστημονικής κοινότητας ότι φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά της πανδημίας αλλά και οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης σταδιακά μέσα στο 2022, τότε ανοίγει ο δρόμος για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής Οικονομίας. Κυρίως όμως, εκτιμώ ότι όλα θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας. Εξάλλου η εμφάνιση της νέα μετάλλαξης Όμικρον επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όχι μόνο για την ελληνική αλλά και για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Η νέα χρονιά μπορεί να αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα. Η ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, το 2021, οδήγησε στην ανάκτηση μεγάλου μέρους των απωλειών που προκάλεσε η υφεσιακή διαταραχή του 2020. Τούτο οφείλεται, κυρίως, στην καλύτερη του αναμενομένου επίδοση των εξαγωγών υπηρεσιών, λόγω της αξιοσημείωτης ανάκαμψης του τουρισμού και της ισχυρής αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το 2022, το μίγμα της οικονομικής μεγέθυνσης αναμένεται να διαφοροποιηθεί ελαφρώς, με μεγαλύτερη συμμετοχή των επενδύσεων, ούτως ώστε η νέα χρονιά να αποτελέσει σημείο καμπής στην προσπάθεια κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιουργήθηκε κατά τη μακρά ύφεση που ακολούθησε την κρίση χρέους το 2010.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, η ενεργοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα, μέσω επενδυτικών προγραμμάτων και μόχλευσης από το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, καθοριστικής σημασίας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι η βελτίωση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Η πρόσφατη διεύρυνση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα του χρονικού ορίζοντα επανεπένδυσης σε ελληνικούς τίτλους, μετά το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων τον προσεχή Μάρτιο, δύναται να διασφαλίσει τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας στο μεσοδιάστημα, μέχρι την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, από τη χώρα μας.
Αυτό που διαφαίνεται και επιθυμούμε είναι φέτος η ελληνική οικονομία να εισέλθει στην τελική φάση της διαδικασίας επανόδου σε μία νέα μορφή κανονικότητας με πολλά όμως καινούργια χαρακτηριστικά. Το μεταπανδημικό οικονομικό περιβάλλον θα είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ξέραμε. Με ευκαιρίες αλλά και παγίδες. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και πολιτεία πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με στοχευμένα μέτρα να στηριχθούν όσοι κλάδοι πλήττονται ακόμη από την πανδημία.
Εξάλλου, μετά το τέλος της πανδημίας οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την οικονομία σε μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη. Αν είναι αυτό το τελευταίο… μίλι της πανδημίας θα πρέπει να το διανύσουμε με ασφάλεια τόσο για την υγεία μας αλλά και όσο για το μέλλον της Οικονομία μας.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις