Υφή και γεύση που θυμίζει "πραγματικό" κοτόπουλο

Οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τον μύκητα του μανιταριού έχουν κερδίσει πολύ υψηλή δημοτικότητα τον τελευταίο καιρόαλλά και πολλά επενδυτικά κεφάλαια. Start-ups αναζητούν τρόπους να αντικαταστήσουν το κρέας με προϊόντα που μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην γεύση και την υφή. Το ίδιο έκανε και η εταιρεία Meati η οποία έφτιαξε ένα τραγανό σνίτσελ, που έκανε το ντεμπούτο της τον Μάρτιο, και περιέχει 95% από μυκήλιο, δηλαδή ρίζα από μανιτάρι.

Η εταιρεία λάνσαρε δυο προϊόντα, μία παναρισμένη κοτολέτα και μία όχι, αλλά και οι δύο έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση και γεύση σαν το πραγματικό κοτόπουλο. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στα ολόκληρα κομμάτια της φυσικά ινώδους ρίζας του μανιταριού, την οποία η Meati χρησιμοποιεί για να χαρίσει στα προϊόντα της την χαρακτηριστική απαλή υφή του “πραγματικού” σνίτσελ κοτόπουλου.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε τη διατροφική ακεραιότητα της ρίζας του μανιταριού στο τελικό προϊόν», λέει ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος TylerHuggins, ο οποίος σπούδασε μύκητες ως βιολόγος αγρού με τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Μετά το σνίτσελ από μανιτάρι έρχονται και θαλασσινά

Αλλά δεν είναι πρώτη φορά που το μανιτάρι χρησιμοποιείται για την δημιουργία εναλλακτικών κρέατος. Η γερμανική Esencia Foods είναι η πρώτη startup στην Ευρώπη που φτιάχνει vegan θαλασσινά από μυκήλιο. Σύμφωνα με την εταιρεία,  το μυκήλιο, το ριζικό σύστημα των μανιταριών, αναπτύσσεται φυσικά σε δομή παρόμοια με τον μυϊκό ιστό των θαλασσινών και έχει απαλή γεύση.

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις