Αλκοολούχα ποτά: Σε φόρους αντιστοιχεί το 70% της τιμής τους
Μείωση ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου - Τι ισχύει σε άλλα κράτη της Ευρώπης
Στο πρόβλημα του υψηλού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι εκπρόσωποι της Συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» και συγκεκριμένα του ΠΟΕΣΕ, της ΕνΕΑΠ, του ΣΕΑΟΠ κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής συνάντησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν, αγοράζοντας μια φιάλη αλκοολούχου ποτού, ο καταναλωτής πληρώνει κατά 70% φόρους, οι οποίοι αποδίδονται στο κράτος.
Σύμφωνα με το παράδειγμα που έδωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Αλκοολούχων Ποτών (Εν.Ε.Α.Π.), Ισίδωρου Ρεβάχ, αυτή τη στιγμή εάν ένα ποτό στοιχίζει 16 ευρώ στο ράφι, η καθαρή αξία του ποτού είναι 4 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ενώ στην Ελλάδα ο Ειδκός Φόρος Κατανάλωσης αντιστοιχεί σε 7,14 ευρώ επί της τιμής που συναντάμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ για ένα μπουκάλι βότκα, στην Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 2,7 ευρώ, στην Ιταλία 2,9 ευρώ και στη Βουλγαρία 1,57 ευρώ, ενώ στη Β. Μακεδονία 1,54 ευρώ για ένα μπουκάλι βότκα 700 ml με 40 βαθμούς αλκοόλ.
Η Γενική Διευθύντρια της ΕνΕΑΠ, Σοφίκα Παπανικολάου σημείωσε σχετικά με τον υψηλό ΕΦΚ: «Σε αυτό το πλαίσιο, το αίτημά μας για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά κοντά στον μέσο όρο των κρατών-μελών Ε.Ε. διαμορφώθηκε και με γνώμονα την υποστήριξη και την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων εστίασης και Φιλοξενίας. Σε μια εποχή που και αυτές έρχονται αντιμέτωπες με τις προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και την επισφάλεια που επιφέρει η διεθνής συγκυρία, η μείωση του ΕΦΚ θα συγκρατήσει τα λειτουργικά τους κόστη».
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα, εργαζόμενοι και εργοδότες σε επιχειρήσεις bar αναγνωρίζουν από κοινού ότι η φορολογία αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, όπως σημαντικό θεωρείται και το κόστος πρώτων υλών. Σχεδόν όλοι οι ερωτώμενοι, δήλωσαν ότι ο ΕΦΚ αυξάνει σημαντικά το κόστος των αλκοολούχων ποτών. Τέλος, αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα ο συντελεστής ΕΦΚ είναι έως και πενταπλάσιος σε σχέση με αγορές οι οποίες αποτελούν άμεσα ανταγωνιστικούς τουριστικούς προορισμούς ή γειτνιάζουν με την με τη χώρα μας, κατανοούμε ότι τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος, καθώς και ότι προφανώς η πολιτική αυτή πριμοδοτεί το παράνομο εμπόριο».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, δήλωσε σχετικά: «Οι επιπτώσεις της υπερφορολόγησης για τον κλάδο έχουν υπάρξει δραματικές. Μέχρι το 2019, η πτώση της κατανάλωσης για τα ποτά ελληνικής παραγωγής άγγιζε το 34,2% έναντι του 2010. Το 2021, η πτώση αυτή διαμορφώθηκε στο 43% σε σύγκριση με το 2010. Η αποκλιμάκωση του ΕΦΚ αλκοολούχων σε επίπεδα κοντά στον μ.ο. της ΕΕ μπορεί να αποτελέσει για την εγχώρια αγορά μια βαθιά ανάσα ρευστότητας, λειτουργώντας ως ανάχωμα στις ανατιμήσεις που ταλανίζουν τον βιομηχανικό και παραγωγικό κόσμο της χώρας και διευκολύνοντας τη μόνιμη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις