Πώς θα στηριχθεί ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος αμπελώνα της Ελλάδας

Την σημασία λήψης μέτρων στήριξης για την διατήρηση του Αττικού Αμπελώνα επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς σε ημερίδα που διοργανώθηκε από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Αττικής και την ΚΕΟΣΟΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  ο Αττικός αμπελώνας αποτελεί τον μεγαλύτερο και ιστορικότερο αμπελώνα της Ελλάδας καθώς αριθμεί μια έκταση άνω των 62.000 στρεμμάτων. Ωστόσο, από το 2003 μέχρι το 2021 ο Αττικός Αμπελώνας έχει μειωθεί κατά 50%. Το 2003 αριθμούσε 112.447 στρέμματα, ενώ το 2021 62.230 στρέμματα.

Πώς θα διασωθεί ο Αττικός αμπελώνας

Η διατήρηση του Αττικού αμπελώνα μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τα ακόλουθα μέτρα που πρότεινε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

  • Μεγαλύτερη συμμετοχή των παραγωγών της περιοχής στην αξιοποίηση των ενωσιακών πόρων
  • Ύπαρξη ξεχωριστής δράσης στα Οικολογικά Σχήματα

Οι αιτίες συρρίκνωσης του Αττικού αμπελώνα

  • Στους κύριους παράγοντες που οδήγησαν στην συρρίκνωση του Αττικού αμπελώνα ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε:
  • Τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που κυριάρχησαν στο πρόσφατο παρελθόν, λόγω της παραοικονομίας
  • Την υποβάθμιση «ενός προϊόντος που μόνο η Ελλάδα έχει δικαίωμα να παράγει: Τον οίνο με την ονομασία “ρετσίνα“»
  • Την μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο κ. Γεωργαντάς κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας που προσφέρουν ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι προσθέτοντας ότι «το ΥΠΑΑΤ είναι εδώ για να στηρίξει κάθε προσπάθεια σωστής παραγωγής και εξωστρέφειας».

Διαβάστε επίσης: 

Μειώνονται οι εκτάσεις του ελληνικού αμπελώνα

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις