Ποια προϊόντα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού έχουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις
Αυξημένο φέτος το κόστος
Ακριβότερο έως και κατά 12,1% σε σχέση με πέρσι υπολογίζει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι η έρευνα του ΙΝΕΜΥ- ΕΣΕΕ.
Ανατιμήσεις παρατηρούνται σχεδόν σε όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το γεύμα των Χριστουγέννων με εξαίρεση τις ντομάτες και τα μήλα που καταγράφουν μείωση, με βάση τα τρόφιμα που συμπεριέλαβε στην έρευνά του το ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ
Όπως επισημαίνεται, για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, δεν έχουν συμπεριληφθεί κάποια προϊόντα που εντάσσονται στο «εορταστικό καλάθι» που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης.
Έτσι, με βάση τις τιμοληψίες τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται:
- Στις πατάτες με αύξηση 28,6 %
- Στο χοιρινό με αύξηση 25,5%
- Στη φέτα σε άλμη με αύξηση 22,5%
- Στην κατεψυγμένη γαλοπούλα με αύξηση 18,1% (14,1% στη νωπή)
- Στα αναψυκτικά με αύξηση 17%
- Στους κουραμπιέδες με αύξηση15,4%
- Στα μελομακάρονα με αύξηση 13,7%
- Στις μπύρες με αύξηση 12,8%
Συνολικά βάσει των ίδιων στοιχείων, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6–8 ατόμων) κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ τη φετινή χρονιά. Η μεταβολή σε σχέση με πέρσι είναι της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021. Σημειώνεται ακόμη ότι παρατηρείται εύρος τιμών στα προϊόντα ανάλογα με την ποιότητα αλλά και τους διαφορετικούς τύπους καταστημάτων που εξετάζονται.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις