Οι παραδόσεις που δεν συναντάμε πουθενά αλλού στην Ελλάδα

Κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει τις δικές της γιορτινές παραδόσεις πολλές από τις οποίες λαμβάνουν χώρα την πρώτη ημέρα του χρόνου. Έτσι και στην Κρήτη συναντάμε Πρωτοχρονιάτικα έθιμα τα οποία έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα τα βρεις σε καμία άλλη γωνιά της Ελλάδας.

Ένα από αυτά είναι το έθιμο της Κρεμμύδας ή Ασκελετούρας, ένα άγριο φυτό που μοιάζει με κρεμμύδι και φύεται κατά κύριο λόγο στο νησί. Παραδοσιακά, οι κάτοικοι το κρεμούν στην πόρτα του σπιτιού τους την Πρωτοχρονιά καθώς είναι ένα φυτό το οποίο ακόμη και όταν το βγάλεις από τη γη δεν σταματά να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Το γεγονός αυτό το κάνει σύμβολο καλοτυχίας και ζωτικότητας, μιας πίστη που αναφέρεται ήδη από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Μια άλλη συνήθεια που συναντάμε στα χωριά της Κρήτης κατά την υποδοχή του νέου έτους είναι η χοιροσφαγία. Κυρίως παλαιότερα οι οικογένειες έκτρεφαν τουλάχιστον ένα χοίρο τον οποίο έσφαζαν τις ημέρες των γιορτών και στην συνέχεια έφτιαχναν λουκάνικα, απάκια, πηχτή, σύγλινα (δηλαδή το κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου), ομαθιές (έντερα χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι) και τσιγαρίδες (κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά).

Ένα από τα πιο γνωστά Πρωτοχρονιάτικα έθιμα που συναντάμε στην Κρήτη είναι αυτό της “Καλής Χέρας“. Πρόκειται για το δώρο που παραδοσιακά έδιναν οι μεγαλύτερα την πρώτη ημέρα του χρόνου στα παιδιά, το οποίο μπορούσε να είναι χρήματα αν και συνήθως επρόκειτο για κάποιο κέρασμα ή γλυκό.

Διαβάστε επίσης: 

Τα χριστουγεννιάτικα έθιμα της Πελοποννήσου

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις