Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη: Οι 10 τροφές που μας “κόβουν” την όρεξη
Αν θέλετε να μειωθεί η όρεξή σας αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνετε.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Ο εγκέφαλος έχει ένα τμήμα που ονομάζεται υποθάλαμος, που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίσθησης της όρεξης και του κορεσμού. Επιπλεόν, η ορμόνη λεπτίνη παράγεται στα λιπώδη κύτταρα του σώματος και δρώντας στον υποθάλαμο βοηθά στην καταστολή της όρεξης. Ωστόσο, η όρεξη επηρεάζεται και από τον τρόπο διατροφής μας. Έτσι, αν θέλετε να μειωθεί δώστε έμφαση σε τρόφιμα που κόβουν την όρεξη, όπως τα ακόλουθα:
Μήλα: Περιέχουν πηκτίνη, που κρατάει σταθερό το σάκχαρο και μειώνει την όρεξη.
Αβοκάντο: Έχει και τα 18 βασικά αμινοξέα, που είναι απαραίτητα στο σώμα για την πρωτεΐνη και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, χορταίνει για μεγάλο διάστημα.
Πλιγούρι: είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και προσφέρει γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού.
Κανέλα: Αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, γεγονός που μας κρατάει χορτάτους για πολύ ώρα.
Νερό: Η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μειώνει την όρεξη και την επιθυμία για λιπαρά τρόφιμα.
Ρόδι: έχει πολυφαινόλες που δρουν ως κατασταλτικό της όρεξης.
Τροφές πλούσιες σε χρώμιο (μπρόκολο, μήλο, σκόρδο, αποξηραμένος βασιλικός, χυμός σταφύλι, ψωμί ολικής αλέσεως, πατάτα, μοσχάρι, κόκκινο κρασί, γαλοπούλα, πορτοκάλι, μπανάνα, φασολάκια πράσινα): ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου, μειώνουν τις υπογλυκαιμίες και την όρεξη.
Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (αυγά, πουλερικά, κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, μανιτάρια, ψάρια, θαλασσινά, σπόροι chia, όσπρια, ξηροί καρποί) μας χορταίνουν πιο γρήγορα, βοηθώντας να τρώμε λιγότερο
Ανανάς: Περιέχει βρωμελαΐνη, που συμβάλλει καθοριστικά στη διαδικασία της πέψης.
Λιναρόσπορος: πηγή ω-λιπαρών οξέων, που αυξάνουν τη χολοκυστοκινίνη, μια ορμόνης που μειώνει την όρεξη.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις