Επιτραπέζια ελιά: Το 90% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται
Το μεγαλύτερο μερίδιο της εθνικής παραγωγής κατέχει η Χαλκιδική
Δεύτερη χώρα διεθνώς σε εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς έχει αναδειχθεί η Ελλάδα καθώς η αξία τους ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η χώρα μας παράγει συνολικά 300.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς από τους οποίους το 90% εξάγεται.
Μια από τις σημαντικότερες ποικιλίες για την εγχώρια παραγωγή είναι ποικιλία «Χαλκιδικής», η οποία καλύπτει το 42% της εθνικής παραγωγής και 43% των εξαγωγών.
Κύριες αγορές για την επιτραπέζια ελιά είναι αυτές της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και της Αυστραλίας. Ωστόσο, στο παρόν, ο κλάδος αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.
Η αύξηση ζήτησης επιτραπέζιων ελιών συνοδεύεται από μια παγκόσμια τάση η οποία προωθεί την στροφή στη μεσογειακή διατροφή. Σύμφωνα με την πλατφόρμα Tastewise, η διείσδυση της επιτραπέζιας ελιάς στα εστιατόρια φθάνει στο 34%. Η ελιά έχει αναχθεί πλέον σε ένα ιδιαίτερο σνακ, ως κύριο συστατικό σε πιάτα, ακόμα και ως ντεκόρ σε κοκτέιλ μετατρέποντάς την σε μια παγκόσμια τάση.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις