Αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τα 90 δισ. ευρώ, 35 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τις εξαγωγές

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σε μια χρονιά όπου οι εξαγωγές αναμένεται να σημειώσουν νέο ιστορικό ρεκόρ, οι εισαγωγές σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο με το εμπορικό έλλειμμα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς να διευρύνεται ανησυχητικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου οι εξαγωγές ανήλθαν στα 45 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 76 δισ. ευρώ. Οικονομολόγοι μιλώντας στο FoodLife εκτιμούν ότι οι εξαγωγές, εφόσον διατηρηθεί και το τελευταίο δίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης που σημείωσαν τον Οκτώβριο, θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 55 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών.

Στον αντίποδα όμως εκρηκτική είναι η άνοδος που σημειώνουν φέτος οι εισαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσουν τα 90 δισ. ευρώ, εφόσον συνεχισθεί η άνοδος που σημείωσαν τον Οκτώβριο υπερκαλύπτοντας τα έσοδα από τις εξαγωγές. Σε περίπτωση που επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, θα κλίσει η χρονιά με το εμπορικό έλλειμμα να ξεπερνάει τα 35 δισ. ευρώ. 

Αναλυτικότερα, οι εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών, την περίοδο Ιανουαρίου –Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 25,03 δισ. ευρώ ή κατά 48,4%, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 76,71 δισ. ευρώ έναντι 51,67 δισ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα το 2021. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές αυξήθηκαν στα 50,81 δισ. ευρώ από 39,13 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 11,68 δισ. ευρώ ή κατά 29,8%. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2022, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021, μεταξύ άλλων, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σταθερές τιμές και αντίστοιχα οι εισαγωγές κατά 19,3% σε σταθερές τιμές, στοιχεία που καταδεικνύουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών αλλά και των εισαγωγών οφείλεται στην εκρηκτική αύξηση τιμών σε όλα σχεδόν τα προϊόντα που είτε εξάγονται είτε εισάγονται. 

Έλλειψη πρώτων υλών

Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος προκαλεί έντονο προβληματισμό τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όσο καιν στις επιχειρήσεις, οι οποίες ουσιαστικά προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους πραγματοποιούν όλο και περισσότερες εισαγωγές. Μέσω των εισαγωγών οι ελληνικές επιχειρήσεις προμηθεύονται μεγάλο ποσοστό των πρώτων υλών για να παράγουν τα προϊόντα τα οποία στη συνέχεια θα διαθέσουν στο εξωτερικό.

Επίσης, μέσω των εξαγωγών υλοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων επενδύσεων σε πάγιο εξοπλισμό, αφού τα μηχανήματα για την παραγωγή των προϊόντων εισάγονται από διάφορες χώρες απ’ όλον τον κόσμο. Την ίδια στιγμή όμως παραμένει έντονο το πρόβλημα σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, καθώς η χώρα μας εκτός από ενεργειακά προϊόντα όπως είναι για παράδειγμα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αλλά και βιομηχανικό εξοπλισμό συνεχίζει να εισάγει πολλά προϊόντα καθημερινής ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επεξεργάσθηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ μόνο για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου η χώρα μας πραγματοποίησε εισαγωγές σε κρέατα που ανήλθαν στα 953,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 247,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι οι εισαγωγές στα κρέατα δικαιολογούνται καθώς είναι μικρή η παραγωγή στην χώρα μας, ωστόσο σύμφωνα οι εισαγωγές παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και σε άλλα προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Ειδικότερα στα γαλακτοκομικά οι εισαγωγές στο οχτάμηνο του έτους έφτασαν τα 817,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 253,3 εκατ. ευρώ ενώ στα ψάρια η αξία των εισαγωγών έφτασαν τα 451,7 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 133,6 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι εισαγωγές στα δημητριακά μόνο στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου ανήλθανστα 434,7 εκατ. ευρώ, στα λίπη και τα έλαια στα 385,3 εκατ. ευρώ, στα φρέσκα φρούτα και στους καρπούς στα 283,8 εκατ. ευρώ, στα λαχανικά στα 216 εκατ. ευρώ και στο αλεύρι στα 74,8 εκατ. ευρώ.  

«Γλυκόπικρη» γεύση

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγώναφήνουν για ακόμη έναν μήνα «γλυκόπικρη» γεύση. Και αυτό γιατί ενώ οι εξαγωγές συνεχίζουν να αναπτύσσονται με διψήφιους ρυθμούς, την ίδια ώρα οι εισαγωγές και το εμπορικό έλλειμμα διευρύνονται ανησυχητικά.  Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες δηλώσεις της η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη «μελανό σημείο παραμένει το εμπορικό έλλειμμα, το οποίο εξακολουθεί να διευρύνεται με υψηλούς ρυθμούς, καθιστώντας επιτακτική τη λήψη μέτρων. Είναι μονόδρομος η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, η οποία θα αντισταθμίσει τις εισαγωγές και θα αποκαταστήσει μια στοιχειώδη ισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο. Είναι ευκαιρία μέσα από τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν οι ανάλογες παραγωγικές βάσεις».

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις