Κρασί χωρίς αλκοόλ: Πώς παράγεται και γιατί είναι ακριβό
Ανεβαίνει σιγά σιγά η τάση διεθνώς
Το ενδιαφέρον για ποτά χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ αυξάνεται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς αποτελούν εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές που επιθυμούν είτε να κόψουν ή να περιορίσουν τα αλκοολούχα.
Ενώ η μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι πλέον διαδεδομένη δεν συμβαίνει αντίστοιχα το ίδιο με το κρασί χωρίς αλκοόλ. Η ζήτηση του ωστόσο διεθνώς αρχίζει και αυξάνεται με τους αμπελουργούς να προτείνουν στην αγορά όλο και περισσότερα προϊόντα.
Ενδεικτικά η συνολική κατανάλωση κρασιού χωρίς αλκοόλ στη Γερμανία, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Οίνου στο Μποντενχάιμ, δεν φτάνει ούτε το 1%, ωστόσο η τάση είναι αυξητική. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ακόμη και μικρότερα οινοποιεία προμηθεύουν την αγορά με μικρές ποσότητες κρασιού χωρίς αλκοόλ, λέει ο εκπρόσωπος του ινστιτούτου, Έρνστ Μπύσερ, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η DW.
Σχετικά με την παραγωγή του κρασιού χωρίς αλκοόλ, οι ειδικοί σημειώνουν ότι η αρχική διαδικασία είναι παρόμοια με ένα «κανονικό» κρασί: η συγκομιδή των σταφυλιών, το πάτημα, η ζύμωση. Στη συνέχεια ωστόσο αφαιρείται η αλκοόλη που παρήχθη κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, κατά τα τελευταία στάδια της διαδικασίας, λίγο δηλαδή προτού εμφιαλωθεί. Υπάρχουν, όπως λένε, τρεις βασικοί τρόποι με τους οποίους οι οινοποιοί αφαιρούν το αλκοόλ: απόσταξη, αντίστροφη όσμωση και κώνος στροβιλισμού. Προκειμένου να επιτευχθεί η ισορροπία στη γεύση και τα αρώματα από την αφαίρεση της αλκοόλη ενδέχεται να προστεθούν ορισμένα επιπλέον στοιχεία στο προϊόν.
Γεγονός παραμένει ότι παρότι το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν φορολογείται για την αλκοόλη εντούτοις είναι ακριβό στην τιμή του. Κι αυτό, τόσο για την επιπλέον διαδικασία που απαιτείται για την αφαίρεση της αλκοόλης, όσο και επειδή ο εξοπλισμός που χρειάζεται γι΄ αυτό είναι ιδιαίτερα ακριβός. Επομένως το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό, με τις μικρές ποσότητες παραγωγής και τη χαμηλή έως τώρα ζήτηση συγκριτικά με τα «κανονικά» κρασιά, οδηγούν σε άνοδο της τιμής.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις