Τι θα ισχύει για τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές αλλά και πώς θα αποζημιώνονται όσοι πέφτουν στην παγίδα του ηλεκτρονικού «ψαρέματος»

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία της αγοράς φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων το οποίο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 13 Ιανουαρίου. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο που έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν την συλλογική άσκηση αγωγών για την προστασία των καταναλωτών που θίγονται από τις παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας, στην βελτίωση των όρων λειτουργίας του λιανικού εμπορίου αλλά στη βελτίωση του επιπέδου προστασίας των καταναλωτών από παράνομες πρακτικές στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα καταστήματα θα μπορούν να λειτουργούν περισσότερες Κυριακές. Πρόκειται για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και την πρώτη του Μαΐου, δύο χρονικές περίοδοι όπου μέχρι και πρότινος πραγματοποιούνταν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις.

Ηλεκτρονικό εμπόριο 

Σημαντικές αλλαγές έρχονται και στον τρόπο που θα διαφημίζουν το επόμενο διάστημα οιεταιρίες τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αναφέρουν ευκρινώς εντός του διαφημιστικού χώρου, τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον αριθμό της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ή της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης,
β) τον αριθμό φορολογικού μητρώου του προσώπου,
γ) τον αριθμό Γενικού Εμπορικού Μητρώου, αν το πρόσωπο ασκεί εμπορική δραστηριότητα.
Σε διαφορετική περίπτωση οιπάροχοι υπηρεσιών κοινωνίας της πληροφορίας θα αποσύρουντις διαφημίσεις που δεν πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις ή καθιστούν την πρόσβαση σε αυτές αδύνατη.
Σε περίπτωση παράβασης θα μπορεί να επιβληθεί, μεταξύ άλλων κυρώσεων, πρόστιμα τα οποία ανάλογα με την βαρύτητα των παραβάσεων και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 3 εκατ. ευρώ. 

«Phishing»

Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει και ένα πλαίσιο προστασίας για την αντιμετώπιση του «ηλεκτρονικού ψαρέματος» η του γνωστού πλέον Phishing. Πλέον είναι αρκετές οι περιπτώσεις που ανυποψίαστοι πολίτες βλέπουν να αδειάζουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί από επιτήδειους οι οποίοι με διάφορα τερτίπια αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο αυτό πλέον ακόμη και στην περίπτωση όπου ο κάποιοι πολίτες επιδείξουν βαριά αμέλεια θα ευθύνονται και δεν θα τους επιστρέφονται ποσά έως 1.000 ευρώ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, εάν κάποιος πέσει θύμα phishingαπολεσθούν από τον λογαριασμό του 5.000 ευρώ θα μπορεί να διεκδικήσει 4.000 ευρώ. Εάν όμως έχουν κάνει «φτερά» από τον τραπεζικό του λογαριασμό έως 1.000 ευρώ δεν θα μπορεί να διεκδικήσει να του επιστραφεί πίσω το συγκεκριμένο ποσό.  

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις