Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Αυξήση κατά 15,5% σε ετήσια βάση κατέγραψε η κατηγορία των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Δεκέμβριο του 2022 ενώ σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, η αύξηση στην ίδια κατηγορία ήταν της τάξεως του 0,4%.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα λοιπόν όπως προκύπτει από την ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίστηκαν παρά το γεγογός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε  στο 7,2% από 8,5% τον Νοέμβριο του 2022.

Μέσα σε έναν μήνα (από Νοέμβριο σε Δεκέμβριο 2022) οι κυριότερες μεταβολές στα τροφιμα, όσον αφορά στις αυξήσεις καταγράφηκαν σε:

  • Ψάρια νωπά 3,1%
  • Χοιρινό 2,4 %
  • Μοσχάρι 2,2 %
  • Ελαιόλαδο 2,0 %
  • Λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα 2,0%
  • Τυριά 1,2 %
  • Ψωμί 0,8 %

Αντίθετα την ίδια περιόδο μειώσεις καταγράφηκαν σε:

  • Φρούτα νωπά -6,1%
  • Λαχανικά νωπά -2,1 %

Υπενθυμίζεται ότι σε ετήσια βάση (σύγκριση Δεκέμβριος 2022- Δεκέμβριος 2021) «πρωταθλητές» στις ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναδείχθηκαν οι κατηγορίες:

  • Γαλακτοκομικά και αυγά 25,6%
  • Έλαια και λίπη 21,7%
  • Ψωμί και δημητριακά 18,1%
  • Κρέατα (γενικά) 17,8%

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις