Γιατί το κουκουνάρι είναι τόσο ακριβό;
Tο κουκουνάρι είναι ένα από τα πιο ακριβά συστατικά στον κόσμο, χάρη στον χρόνο που απαιτείται για την καλλιέργεια των ξηρών καρπών και την ποσότητα της προσπάθειας που χρειάζεται για να εξαχθεί το κουκουνάρι από το διπλό του κέλυφος.
Και τα 40 είδη πεύκων σε όλο τον κόσμο σήμερα παράγουν κουκουνάρια, αλλά μόνο περίπου 20 είδη πεύκων παράγουν σπόρους που είναι αρκετά μεγάλοι για να μαζευτούν. Χρειάζονται περίπου 15 έως 25 χρόνια για να αρχίσουν να παράγονται σπόροι από τα πεύκα και έως και τρεις φορές περισσότερο από αυτό για να φτάσουν τα δέντρα στα χρόνια της ακμής τους, που παράγουν κουκουνάρια.
Τα κουκουνάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή περίπου μιάμιση εβδομάδα πριν να είναι έτοιμα, πράγμα που σημαίνει ότι μόλις μαζευτούν οι κώνοι, πρέπει να ωριμάσουν προτού μπορέσουν να εξαχθούν τα κουκουνάρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συλλογή των καρπών γίνεται με το χέρι γεγονός που εξηγεί γιατί αυτός ο σπόρος είναι τόσο ακριβός στο εμπόριο.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις