Γιατί οι βιομηχανίες τροφίμων συνεχίζουν τις ανατιμήσεις
Γιατί δεν πέφτει ο πληθωρισμός σε βασικά αγαθά;
Του Δημήτρη Χριστούλια
Κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι απορίας άξιο πώς γίνεται με το φυσικό αέριο να βρίσκεται κάτω από τα 50 ευρώ η μεγαβατώρα, η ηλεκτρική ενέργεια κάτω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα και το πετρέλαιο Μπρεντ κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι δεκάδες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις συνεχίζουν τις ανατιμήσεις των προϊόντων τους.
Το FoodLife είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021, οπότε και ξέσπασε η ενεργειακή κρίση. Αρκετές από τις ανατιμήσεις θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι δικαιολογημένες καθώς στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, το κόστος των πρώτων υλών και γενικότερα της λειτουργίας των επιχειρήσεων εκτοξεύθηκε.
Το ζητούμενο είναι ότι για άλλη μια φορά οι καταναλωτές είναι αυτοί που αναγκάζονται να αγοράζουν βασικά αγαθά με σωρευτικές αυξήσεις 30% και 40%. Το μέγεθος των ανατιμήσεων μάλιστα αποτυπώνεται και στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αλλά θα αποτυπωθεί και στα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν το επόμενο διάστημα οι περισσότερες βιομηχανίες τροφίμων. Ήδη οι πωλήσεις εταιρειών σε αξία αυξάνονται, χωρίς όμως να καταγράφεται ανάλογη άνοδος και σε όγκος πωλήσεων.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι με ποια λογική συνεχίζονται όλες αυτές οι ανατιμήσεις; Πώς γίνεται επιχειρήσεις που παράγουν βασικά αγαθά όπως τρόφιμα να συνεχίζουν να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους και μάλιστα σε διψήφια ποσοστά; Ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά οι τιμές συνεχίζονται να αυξάνονται, γεγονός που αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο και στα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ενώ τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1%, στα τρόφιμα ανήλθε στο εντυπωσιακό 14,8%. Αναλυτικότερα και μεταξύ άλλων σε διάστημα ενός έτους αυξήθηκαν οι τιμές στα εξής προϊόντα: Ψωμί και δημητριακά 16,8%, κρέατα 20%, γαλακτοκομικά και αβγά 25,2%, έλαια και λίπη 22,9% ενώ στα λαχανικά 8,6%.
Γιατί τελικά πέφτει ο πληθωρισμός αλλά δεν μειώνονται οι τιμές στα τρόφιμα; Γιατί πολύ απλά έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση των ενεργειακών προϊόντων όπως είναι το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό ρεύμα και τα καύσιμα ενώ σε βασικά αγαθά όπως είναι τα τρόφιμα συνεχίζονται οι ανατιμήσεις από δεκάδες εταιρείες.
Οι βιομηχανίες τροφίμων αποστέλλουν ανατιμημένα τιμολόγια στα σούπερ μάρκετ και όλοι μαζί «στέλνουν» τον φουσκωμένο λογαριασμό στα νοικοκυριά, τα οποία όμως βρίσκουν άλλους τρόπους για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες γυρίζοντας την πλάτη… σε αρκετά προϊόντα, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Οι εταιρείες δεν θα πρέπει να ξεχνούν όμως ότι οι καταναλωτές θα «επιστρέφουν» τον λογαριασμό σε εκείνες τις εταιρείες, οι οποίες όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση δεν μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις