Τα μουσεία τροφίμων της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτείς

Η ιστορία των τοπικών μας προϊόντων ζωντανεύει προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες
Ο γαστρονομικός τουρισμός είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις στον ταξιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια με όλο και περισσότερους ταξιδιώτες να επιλέγουν προορισμούς με βάση την γευστική εμπειρία που έχουν να τους προσφέρουν. Ωστόσο, οι δραστηριότητες που μπορείς να πραγματοποιήσεις σαν γαστροτουρίστας δεν εξαντλούνται στα γεύματα σε καλά εστιατόρια και στην γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα. Στο πρόγραμμά σου μπορείς να βάλεις και την επίσκεψη σε μουσεία τροφίμων τα οποία έχουν αρχίσει να ιδρύονται σε διάφορες γωνιές της χώρας μας. Εδώ, συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο ξεχωριστά και σου τα παρουσιάζουμε ώστε να μην λείψουν από την λίστα σου στο επόμενο ταξίδι.
Μουσείο Μαστίχας, Χίος
Το μουσείο μαστίχας στη Χίο αποτελεί το όγδοο, σε λειτουργία, μουσείο του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, μέσω του οποίου επιδιώκεται η ανάδειξη της αειφορίας της παραδοσιακής καλλιέργειας, της παραγωγικής ιστορίας της επεξεργασίας της μαστίχας και η ένταξή της στο πολιτιστικό τοπίο της Χίου.
Βρίσκεται στα Μαστιχοχώρια, στη νότια Χίο, στο μοναδικό μέρος όπου «δακρύζει ο σχίνος» (ποικιλία pistacia lentiscus Chia) και παράγεται η μαστίχα, αν και σχίνοι υπάρχουν σε όλη τη Μεσόγειο. Μέσα από το πρίσμα της εγγραφής από την UNESCO της παραδοσιακής μαστιχοκαλλιέργειας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2014), δίνεται έμφαση στη διαχρονία και την αειφορία του διάσημου ανά τον κόσμο χιώτικου προϊόντος.
Ο επισκέπτης μαθαίνει για τον σχίνο και τη μαστίχα, τη ρητίνη που αναγνωρίστηκε ως φυσικό φάρμακο. Ανακαλύπτει την παραδοσιακή τεχνογνωσία της μαστιχοκαλλιέργειας, παρατηρεί τη διαχείριση της μαστίχας ιστορικά και διαπιστώνει πώς αυτή διαμόρφωσε το αγροτικό και οικισμένο τοπίο της νότιας Χίου.
Μουσείο «Ο κόσμος του ούζου», Λέσβος
Στις παρυφές του Πλωμαρίου, τον καταπράσινο οικισμό της Λέσβου, μέσα σ’ έναν πανέμορφο ελαιώνα, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της αποσταγματοποιίας όπου παράγεται και εμφιαλώνεται το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, καθώς και το Μουσείο Ούζου «Ο Κόσμος του Ούζου», ένας χώρος γεμάτος μυστικά και αρώματα. Το μουσείο, χάρη στην εκπληκτική εμπειρία που προσφέρει, κερδίζει τις εντυπώσεις των επισκεπτών.
Tο 2021 απέσπασε θετικές κριτικές και βαθμολογίες στην πλατφόρμα του Tripadvisor και κατέκτησε το βραβείο Travellers’ Choice 2022. Οι επισκέπτες του Μουσείου ο «Κόσμος του Ούζου», έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν ένα ταξίδι στην παράδοση, με συνοδοιπόρο αντικείμενα που χρησιμοποιούνταν παλαιότερα κατά τη διάρκεια της απόσταξης όπως παλιοί άμβυκες, δοχεία συλλογής αποστάγματος, ταπωτικά και μηχανήματα επικόλλησης. Επίσης, μπορούν να παρακολουθήσουν όλη την παραγωγική διαδικασία από τον χώρο της απόσταξης μέχρι και την εμφιάλωσή του.
Θα γνωρίσουν από κοντά τα συστατικά, τα βότανα και τους καρπούς όπως τον γλυκάνισο, βασικό συστατικό του Ούζου Πλωμαρίου που καλλιεργείται στα ιδιόκτητα κτήματα της αποσταγματοποιίας στο Λισβόρι και θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο. Θα γευτούν το εκλεκτό, από 100% διπλή απόσταξη Ούζο Πλωμαρίου και θα μάθουν τον ιδανικό τρόπο σερβιρίσματος. Επιπλέον, οι επισκέπτες θα γνωρίσουν την ιστορία του Ούζου και θα ακολουθήσουν βήμα-βήμα τα χνάρια του Ισίδωρου Αρβανίτη στην προσπάθειά του να δημιουργήσει την τέλεια ισορροπία που αναζητούσε.
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Σπάρτη
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού ανήκει στο Δίκτυο θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Προβάλλει τον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Στόχος του Μουσείου είναι να φωτίσει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα της Ελλάδας, και γενικά με τον μεσογειακό χώρο. Βρίσκεται στη Σπάρτη και στεγάζεται στον χώρο της παλαιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο ΠΙΟΠ από τον Δήμο Σπαρτιατών.
Το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού είναι το πρώτο στο είδος του που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αξιοποιώντας το παράδειγμα άλλων μεσογειακών κρατών, τα οποία έχουν ήδη αναδείξει τη δική τους παραγωγή μέσα από ποικίλες πρωτοβουλίες, μουσειακές και άλλες, το Μουσείο επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να προβάλει τις προσπάθειες που γίνονται στην Ελλάδα προκειμένου να διασωθεί η παραδοσιακή τεχνολογία και να αναδειχθεί ο διαχρονικός πολιτισμικός ρόλος της ελιάς και του λαδιού.
Μουσείο Οίνου, Σάμος
Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε ακόμη και πριν από την ίδρυση του Συνεταιρισμού (1934) ως οιναποθήκη και βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και υπόσχεται να σας ταξιδέψει σε όλα εκείνα που προσδιορίζουν τη μοναδικότητα του σαμιακού αμπελώνα, τη δύναμη και την εφευρετικότητα του ανθρώπου, τη χειρωνακτική εργασία και το “μεράκι” των αμπελοκαλλιεργητών για την παραγωγή του μοναδικού μοσχάτου σταφυλιού.
Μπορείτε να δείτε: Τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας σε “πεζούλες ξερολιθιάς”, το “καλύβι” και το “πατητήρι”, παλαιές φωτογραφίες και συλλεκτικές φιάλες, χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, εργαλεία και σκεύη από την τέχνη της βαρελοποιίας, παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων. Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία και μετάλλια με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις