Μελέτη ΕΚΠΑ: Βιολογικές ελιές σε κάψουλα για τη μείωση της χοληστερόλης
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των μελετών για τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς Καλαμών
Βιολογικές ελιές από την Σπάρτη αναμένεται να είναι η απάντηση στην χοληστερόλη, σύμφωνα με κλινική μελέτη που εκπονεί το ΕΚΠΑ και η οποία πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία. Οι ελιές «Καλαμών» από τη Σπάρτη επιλέχθηκαν ανάμεσα 150 διαφορετικούς τύπους ελιών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φαινόλες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερο συμπλήρωμα διατροφής.
«Από τον Απρίλιο ξεκινά το τελευταίο στάδιο της 3ης κλινικής μελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι και θα οδηγήσει κατόπιν στην κυκλοφορία του συμπληρώματος διατροφής σε μορφή κάψουλας», ανέφεραν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αν. καθηγητής Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ Προκόπης Μαγιάτης συντονιστής της ομάδας που πραγματοποιεί την τρίτη κατά σειρά μελέτη και ο πολυβραβευμένος ελαιοπαραγωγός Γιώργος Σακελλαρόπουλος.
Το πρώτο μέρος της 3ης μελέτης πραγματοποιήθηκε από το 2021 έως το 2022 σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι λάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του- ήδη γνωστοποιημένου στον ΕΟΦ- συμπληρώματος διατροφής που παράχθηκε από τις ελιές των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς Καλαμών για την υγεία κυρίως στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών και ειδικότερα στην LDL/HDL χοληστερόλη και την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος προέκυψαν από συνολικά τρεις κλινικές μελέτες κι έρευνες που έγιναν από το 2014 έως σήμερα. Η αποκλειστική επιλογή των βιολογικών επιτραπέζιων ελιών από τους συγκεκριμένους ελαιώνες έγινε λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε φαινόλες και συγκεκριμένα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη, δύο ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό τη μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (γερμανικής ιδιωτικής εταιρείας) και να διενεργήσει την 3η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι έπαιρναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Αρ.Γνωστ. ΕΟΦ: 94522/8-9-2022).
Τα πρώτα αποτελέσματα της 3ης κλινικής μελέτης οδήγησαν στην επέκταση της σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών (>100 άτομα, με οριακή υπερλιπιδαιμία που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή) και στο τελευταίο τμήμα της μελέτης που ξεκινά τον Απρίλιο του 2023. Στην τρίτη αυτή μελέτη θα χρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής οι ελιές καλαμών από τους ίδιους βιολογικούς ελαιώνες, με τον εμπορικό τίτλο “Plus Health Kalamata olives”.
«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν πρόκειται για φάρμακο» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αν. καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων Προκόπης Μαγιάτης. «Ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης είναι να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση. Η μείωση της υπερλιπιδαιμίας, πρόσθεσε, κατά 10 μονάδες είναι σημαντική για ένα άτομο που εμφανίζει υπερλιπιδιαιμία κοντά ή λίγο πάνω από το όριο… Όπως σημαντική είναι και η εργαστηριακή διαπίστωση ότι μόλις πέντε από τις συγκεκριμένες βιολογικές ελιές αντιστοιχούν στην παρασκευή μιας κάψουλας υδροξυτυροσόλης- τυροσόλης του συμπληρώματος.
Άλλες βιολογικές ελιές «καλαμών» με χαμηλότερη περιεκτικότητα στις φαινόλες αυξάνουν τον απαιτούμενο αριθμό για την παρασκευή μιας κάψουλας. Ο καθηγητής επισήμανε πάντως ότι «η απόδοση της ελιάς καλαμών σε φαινόλες και συγκεκριμένα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη αφορά στη φυσική μορφή ζύμωσής τους και όχι τις ελιές που έχουν υποστεί επεξεργασία, χημική ή θερμική».
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις