Υποστηρίζουν πως απειλεί την κληρονομιά τροφίμων της χώρας

Η ιταλική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο που θα απαγόρευε το εργαστηριακό κρέας και άλλα συνθετικά τρόφιμα, τονίζοντας την ιταλική κληρονομιά τροφίμων και την προστασία της υγείας. Εάν οι προτάσεις περάσουν, η παραβίαση της απαγόρευσης θα επισύρει πρόστιμα έως και 60.000 ευρώ.

Ο Francesco Lollobrigida, ο οποίος διευθύνει το υπουργείο Γεωργίας και Επισιτιστικής Κυριαρχίας, μίλησε για τη σημασία της ιταλικής διατροφικής παράδοσης. Την ίδια στιγμή, το λόμπι των αγροτών επαίνεσε την κίνηση.

Ωστόσο, ήταν ένα πλήγμα για ορισμένες φιλοζωικές ομάδες, οι οποίες υπογράμμισαν το εργαστηριακό κρέας ως λύση σε ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος από τις εκπομπές άνθρακα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Η Coldiretti και άλλα λόμπι της γεωργίας έχουν συγκεντρώσει μισό εκατομμύριο υπογραφές τους τελευταίους μήνες ζητώντας την προστασία των “φυσικών τροφίμων εναντίον συνθετικών τροφίμων” και η πρωθυπουργός Giorgia Meloni είναι μεταξύ αυτών που έχουν υπογράψει.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ήρθε μετά από μια σειρά κυβερνητικών διαταγμάτων που απαγόρευαν τη χρήση αλευριού που προέρχεται από έντομα όπως οι γρύλοι και οι ακρίδες στην πίτσα ή τα ζυμαρικά. Οι υπουργοί ανέφεραν την πολύτιμη μεσογειακή διατροφή της Ιταλίας ως κίνητρό τους και για τα δύο μέτρα.

Ο κ. Lollobrigida, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο ακροδεξιό κόμμα Brothers of Italy με τον πρωθυπουργό είπε: «Τα εργαστηριακά προϊόντα δεν εγγυώνται την ποιότητα, την ευημερία και την προστασία της ιταλικής κουλτούρας και παράδοσης τροφίμων και κρασιού».

Οι προτάσεις, που εγκρίθηκαν από τους υπουργούς την Τρίτη, επιδιώκουν να απαγορεύσουν τα συνθετικά τρόφιμα που παράγονται από ζωικά κύτταρα χωρίς να σκοτώνουν το ζώο και θα ισχύουν και για τα ψάρια που παράγονται στο εργαστήριο και το συνθετικό γάλα.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το κυτταροκαλλιεργημένο κοτόπουλο για ανθρώπινη κατανάλωση μετά από «προσεκτική αξιολόγηση». Το 2020 η Σιγκαπούρη έδωσε ρυθμιστική έγκριση για το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργείται στο εργαστήριο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, αλλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προταθεί ότι η κυτταρική γεωργία όπως το καλλιεργημένο κρέας «θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια πολλά υποσχόμενη και καινοτόμος λύση… για υγιή και φιλική προς το περιβάλλον συστήματα τροφίμων».

Ο Διεθνής Οργανισμός Προστασίας των Ζώων (Οίπα) τόνισε ότι το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο, ενώ προερχόταν από ζωικά κύτταρα, ήταν μια «ηθική εναλλακτική» που δεν έβλαπτε την ευημερία των ζώων, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ή την ασφάλεια των τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: 

Τα μπιφτέκια λιονταριού και το σούσι ζέβρας είναι το φαγητό του μέλλοντος

Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις