Η Οικονομία δεν αντέχει άλλους «πειραματισμούς»
Πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις
Του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς
Η ελληνική Οικονομία, παρόλο που έχει περάσει μέσα από 40 κύματα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, έχει καταφέρει να καταγράψει σημαντικές επιδόσεις, με την ανάπτυξη να φτάνει στο 5,9% για την χρονιά που μας πέρασε. Η χώρα μας πέτυχε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, είναι πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αυξήθηκε σημαντικά ο κατώτατος μισθός, μειώθηκαν πάνω από 30 φόροι και καταργήθηκαν κάποιοι άλλοι, οι εξαγωγές σημείωσαν νέο ρεκόρ και φυσικά δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι άνοιξαν ξανά τα 3 βασικά ναυπηγεία της χώρας μας.
Επίσης, για πρώτη φορά εδώ και αρκετές δεκαετίες για κάθε πέντε επιχειρήσεις που ανοίγουν κλείνει μόλις μία. Στο ερώτημα αν θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα, η απάντηση είναι ξεκάθαρα «ναι». Πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις και κυρίως να συνεχισθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την ελληνική Οικονομία. Το μόνο που δεν χρειάζεται η εγχώρια Οικονομία, που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί ισχυρά πλήγματα, είναι νέους «πειραματσιμούς» και «ταχυδακτυλουργούς» οι οποίοι υπόσχονται ότι… με το μαγικό τους ραβδί θα λύσουν χρόνιες παθογένειες και θα καταστήσουν την ελληνική αγορά τη silicon valley του ευρωπαϊκού νότου.
Αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική Οικονομία είναι σκληρή και μεθοδική δουλειά. Είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να αγοράσουμε ανταγωνιστικότητα, αλλά πρέπει να την δημιουργήσουμε. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και την στήριξη παλαιότερων. Για παράδειγμα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ισχυρά κίνητρα προκειμένου να δημιουργηθούν καινοτόμες και εξωστρεφείς επιχειρηματίες από νέες και νέους. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί πλούτος, θα μειωθεί η ανεργία και θα αξιοποιηθούν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της ελληνικής Οικονομίας.
Μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για εταιρείες, οι οποίες κατάφεραν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν μετά από μια δεκαετή κρίση χρέους, και τρία χρόνια υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ταμείο «ανακούφισης» μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από το οποίο το κράτος θα πρέπει να στηρίζει στοχευμένα εταιρείες που πλήττονται από εξωγενείς κρίσεις.
Εξυπακούεται ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η πολιτική σταθερότητα. Επίσης, για την επιχειρηματική κοινότητα αυτονόητη θα ήταν μια εθνική στρατηγική, στηριζόμενη απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σε μεγάλα θέματα όπως είναι για παράδειγμα για την Οικονομία. Να υπάρξει εθνική στρατηγική για σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για ουσιαστική επανεκκίνηση της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η Οικονομία έχει ανάγκη από ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες ιδέες. Το μόνο που δεν έχει ανάγκη είναι από πισωγυρίσματα σε εποχές, που πλήρωσαν ακριβά χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις