Τα πασχαλινά τσουρέκια της γιαγιάς Καίτης
Το foodlife φτιάχνει για εσάς τα πιο νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια και σας εύχεται Καλή Ανάσταση
Της Κατερίνας Φραγκάκη
Λατρεύω τα πασχαλινά τσουρέκια της γιαγιάς μου γιατί είναι αρωματικά και αφράτα και μοσχοβολάει το σπίτι!
Η συνταγή είναι πανεύκολη, απλά πρέπει να έχετε χρόνο για να γίνουν αφράτα και πεντανόστιμα! Θα σας περιγράψω με απλά λόγια λοιπόν την μοναδική συνταγή της γιαγιάς μου της Καίτης και είμαι βέβαιη ότι θα την λατρέψετε!
Υλικά:
1200 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
250 γρ. βούτυρο χωριάτικο
450 γρ. ζάχαρη ή στέβια
6 αυγά (3 κρόκους και 3 ολόκληρα αυγά)
2 φλυτζάνια γάλα
100-150 γρ. υγρή μαγιά
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού και ενός λεμονιού
1 φακελάκι σκόνη μαστίχας Χίου
1 κουταλάκι μαχλέπι
2 κουταλάκια ρούμι ή κονιάκ ή τσίπουρο
100 γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα και κόκκινα αυγά(για
την γαρνιτούρα)
Εκτέλεση:
Αρχικά φτιάχνουμε το προζύμι:
Προσθέτουμε το γάλα, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και την
μαγιά και δυο κουταλιές αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα καλά σε
ένα μπολ και αφήνουμε για μια ώρα το προζύμι σκεπασμένο
με μια πετσέτα σε ζεστό μέρος. Πρέπει να βγάλουμε από το
ψυγείο όλα τα υλικά, ώστε μια ώρα να πάρουν την
θερμοκρασία δωματίου.
Παρασκευή ζύμης:
1. Αρχικά φτιάχνουμε την μαρέγκα με τα αυγά (3 κρόκους
και 3 ολόκληρα αυγά) και την ζάχαρη. Με μαρίζ (είναι σαν
σπάτουλα) ανακατεύουμε την μαρέγκα με το βούτυρο και τα αρωματικά (πορτοκαλί, λεμόνι , μαχλέπι, μαστίχα χίου, ρούμι ή κονιάκ ή τσίπουρο).
2. Στο μπολ που είχαμε το προζύμι και αφού έχει περάσει η
μια ώρα προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τα
ανακατεύουμε καλά.
3. Πριν σφίξει η ζύμη προσθέτουμε και το άλλο μπολ με την
μαρέγκα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με μαρίζ.
Προσθέτουμε τελικά όλο το αλεύρι και αρχίζουμε με τα
χέρια μας να πλάθουμε την ζύμη.
4. Πριν αρχίσουμε να πλάθουμε την ζύμη θα πρέπει να
έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά τα χέρια μας, ώστε να
μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας.
5. Είναι σημαντικό να μην γίνει σφιχτή η ζύμη αλλά να είναι
χαλαρή και για αυτό το βούτυρο μας βοηθάει.
6. Αφού ζυμώσουμε καλά το μίγμα πρέπει να αφήσουμε
την ζύμη για 6 ώρες σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.
Την αφήνουμε μέσα σε λεκάνη, την έχουμε πλάσει σε
σχήμα στρογγυλό και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
7. Αφού περάσουν 6 ώρες, ξανά πλάθουμε την ζύμη, πριν
την τοποθετήσουμε στο ταψί. Βάζουμε το τσουρέκι σε
στρογγυλό αλουμινένιο ταψί, που το έχουμε σκεπάσει με
χαρτί αντικολλητικό ψησίματος στο κάτω μέρος.
8. Βάζουμε το κόκκινο αυγό και προσθέτουμε τα αμύγδαλα
αποφλοιωμένα για την γαρνιτούρα. Με πινέλο
απλώνουμε ένα ή δυο αυγά για να ροδίσει το τσουρέκι
μας.
Το ψήσιμο:
1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
2. Βάζουμε το ταψί για 10 λεπτά στους 150 βαθμούς στον
αέρα και μετά σκεπάζουμε πολύ καλά το ταψί με
αλουμινόχαρτο και ανεβάζω την θερμοκρασία στους 200
βαθμούς στον αέρα.
3. Αφήνουμε το τσουρέκι στον φούρνο συνολικά για 45-60
λεπτά ανάλογα με το μέγεθος της.
4. Μόλις πάρει χρώμα το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
5. Το τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε ότι είναι
έτοιμο.
6. Το τσουρέκι είναι πανέτοιμο για να το απολαύσετε με την
οικογένεια σας και τους φίλους σας!!!!
Να το φτιάξετε για να μοσχοβολήσει το σπιτικό σας και να έχετε Καλό Πάσχα!!!
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις