Γεωργία Καπώλη: Ροφήματα που θωρακίζουν το αναπνευστικό μας από ιούς
Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου με ροφήματα που προστατεύουν το αναπνευστικό σύστημα
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Η πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα) είναι πολύ σημαντική, μιας και διατηρεί ενυδατωμένο το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, που όταν αφυδατώνεται είναι πιο επιρρεπές στους ιούς. Η επαρκής ενυδάτωση μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης από τον υψηλό πυρετό και στη ρευστοποίηση της βλέννας. Επιπρόσθετα, τα ροφήματα από βότανα μπορούν να βοηθήσουν το αναπνευστικό σύστημα να ανακουφιστεί από τυχόν προβλήματα.
Ροφήματα για το αναπνευστικό σύστημα
Συγκεκριμένα:
Πουλμοναριά ή πνευμονόχορτο: πιστεύεται ότι μοιάζει με ανθρώπινο πνευμονικό ιστό και χρησιμοποιήθηκε ευρέως ως αποτελεσματικό φάρμακο για αναπνευστικές παθήσεις. Αν και η θεωρία αυτή τελικά αποκλείστηκε τελικά, η σύγχρονη έρευνα έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ευεργετικά για την τόνωση της υγείας των πνευμόνων.
Στη σύγχρονη βοτανική ιατρική, η πουλμοναριά χρησιμοποιείται συνήθως για τις καταπραϋντικές ιδιότητές και την ικανότητά της να μειώνει τον ερεθισμό των αεραγωγών. Ο ρόλος της πουλμοναριάς ως αποτελεσματικού παράγοντα ανακούφισης του αναπνευστικού συστήματος οφείλεται εν μέρει στις απίστευτες αντιοξειδωτικές της ικανότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη των υγιών οργάνων, χάρη στην ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες.
Τρόπος παρασκευής:
- Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1-2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά φύλλα και το αφήνουμε σκεπασμένο 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε 3 φορές την ημέρα.
- Υπό μορφή βάμματος η δοσολογία είναι 1-4ml βάμματος 3 φορές την ημέρα.
- Ολόκληρο το βότανο το χρησιμοποιούμε σαν μαλακτικό και το παρασκευάζουμε σαν αφέψημα. Βράζουμε για 5 λεπτά 50-100 γραμμάρια βοτάνου σε 1 λίτρο νερό. Πίνουμε μέχρι 3 φορές την ημέρα.
- Σε σκόνη, η παρασκευή είναι ένα κουταλάκι μέσα σε γάλα και η δόση 2-3 κουταλάκια την ημέρα.
Ρόφημα κουρκουμά: μπορεί να παρασκευαστεί είτε από καθαρή σκόνη είτε από τριμμένο ή αλεσμένο, αποξηραμένο κουρκουμά. Η κουρκουμίνη που είναι η δραστική ουσία του συγκεκριμένου μπαχαρικού, είναι εκείνη που του δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα και τις ευεργετικές ιδιότητές του, μιας και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και ανακουφίζει από τα συμπτώματα άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.
Το τσάι κουρκουμά, θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους κατανάλωσης του μπαχαρικού.
Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για την παρασκευή του ροφήματος κουρκουμά:
- Βράστε 4 φλιτζάνια νερό
- Προσθέστε 1-2 κουταλάκια του γλυκού κουταλιού, τριμμένο ή σε σκόνη κουρκουμά
- Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 10΄
- Στραγγίστε το τσάι σε δοχείο και αφήστε το να κρυώσει για 5΄
Πολλοί άνθρωποι βάζουν πρόσθετα συστατικά στο τσάι κουρκουμά για να βελτιώσουν τη γεύση ή να βοηθήσουν την απορρόφησή του.
- Μέλι, για να γλυκάνετε το τσάι και να δώσετε στο περισσότερες αντιμικροβιακές ιδιότητες.
- Μαύρο πιπέρι, η οποία περιέχει πιπερίνη, μια χημική ουσία που είναι γνωστή ότι βοηθά στην απορρόφηση της κουρκουμίνης και μπορεί να προσθέσει μια γεύση μπαχαρικών στο τσάι.
- Λεμόνι, lime ή πιπερόριζα, για την ενίσχυση των αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων στο μείγμα και τη βελτίωση της γεύσης.
Μέντα: περιέχει μενθόλη που μπορεί να καταπραΰνει την αναπνευστική οδό, μιας αι δρα ως αποσυμφορητικό, καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή. Επίσης, η μενθόλη είναι αποχρεμπτικό, που σημαίνει ότι έχει την ικανότητα να ρευστοποιήσει και να απομακρύνει τη βλέννα από τους πνεύμονες. Καθώς η μέντα είναι αντιισταμινική και αντιοξειδωτική, είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των συμφορημένων αεραγωγών και επίσης καταπολεμά πολλούς επιβλαβείς οργανισμούς που εισβάλλουν στους αεραγωγούς.
Τρόπος παρασκευής: Για ένα φλιτζάνι ρόφημα, ζεστάνετε νερό και όταν αρχίσει να βράζει αποσύρεστε το από την εστία (περίπου 90-95°C) ρίξτε μέσα μία κοφτή κουταλιά άνθη και φύλλα τσαγιού Φλισκούνι. Αφήστε το 4-5 λεπτά να απελευθερωθούν τα αρώματα του και στραγγίστε με διηθητικό χαρτί ή πολύ λεπτό σουρωτήρι σε ένα φλιτζάνι. Μπορείτε να προσθέσετε προαιρετικά κάποια γλυκαντική ουσία με προτεινόμενη το αγνό μέλι, η και άλλα φυσικά αρώματα όπως φλούδα εσπεριδοειδούς ή μήλου.
Θυμάρι: Κατά τη διάρκεια των αιώνων, οι βοτανολόγοι χρησιμοποίησαν το θυμάρι για να ανακουφίσουν τις αναπνευστικές διαταραχές, όπως είναι ο βήχας, το κρυολόγημα και η βρογχίτιδα. Το θυμάρι είναι αντιβακτηριδιακό, αντιμυκητιακό και σπασμολυτικό, έτσι καταπολεμά τους παράγοντες που προκαλούν βρογχίτιδα και βοηθά στην εξουδετέρωση ενός σπασμωδικού βήχα.
Τρόπος παρασκευής θυμαριού: βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό και, μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις