Τρόφιμα: Το «άλμα» των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά
Το πρώτο τρίμηνο του 2023 το μερίδιο των PL έφτασε το 25,4%
Της Ρομίνας Νικηφόρου
Το συνεχώς αυξανόμενο, τον τελευταίο χρόνο, μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας στις αγορές του σούπερ μάρκετ, έχει δημιουργήσει καινούριες συνθήκες στον κλάδο των τροφίμων. Η τάση των καταναλωτών προς οικονομικότερες λύσεις και κατά συνέπεια η «στροφή» στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, καταγράφεται έντονα στις πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ, το πρώτο τρίμηνο του έτους, το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σημείωσε σημαντική αύξηση, και από το 23,8%, που ήταν στο τέλος του 2022, έφτασε το 25,4%, στην αγορά που συμπεριλαμβάνει και το discount κανάλι. Η εταιρεία ΙRI από την πλευρά της παρατηρούσε στις πωλήσεις του Ιανουαρίου του 2023 πως η ανάπτυξη των PL εμφανίζεται σχεδόν 5 φορές υψηλότερη από εκείνη των επώνυμων προϊόντων. Παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν επίσης τη συμβολή που έχει στην ενίσχυση των πωλήσεων τους, το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς σημαντικό ποσοστό των προϊόντων που περιλαμβάνει είναι PL.
Για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων στα οποία οι ανατιμήσεις του προηγούμενου έτους ήταν μεγάλες, οι αλλαγές που έφερε η άνοδος της ιδιωτικής ετικέτας είναι περισσότερο εμφανείς. Για παράδειγμα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, όπως σημείωνε ο διευθύνων σύμβουλός της ΔΕΛTA, Xρήστος Τσόλκας οι πωλήσεις του φρέσκου γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας από το 11% ανέβηκαν στο 22-25%. Ο ίδιος πρόσθετε ότι «στη ΔΕΛΤΑ κόστισε 3 με 4 μονάδες» καθώς, όλοι χάνουν μερίδια αγοράς από αυτή την άνοδο αλλά ο «πρώτος» σε μερίδια, «χάνει περισσότερα».
Στις πωλήσεις στο γιαούρτι σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI (χωρίς να περιλαμβάνεται το παραδοσιακό γιαούρτι) σε όγκο πωλήσεων το 2022, το ιδιωτικής ετικέτας πέρασε στη δεύτερη θέση με ποσοστό 17,8% (από την τρίτη όπου βρισκόταν), πίσω από τη ΦΑΓΕ που προηγείται με μερίδιο αγοράς 20,2%.
Οι κινήσεις από πλευράς βιομηχανιών, τουλάχιστον στα γαλακτοκομικά, το τελευταίο διάστημα εντοπίζονται στην προσπάθεια για αποκλιμάκωση των τιμών των προϊόντων τους, μέσω κυρίως προσφορών. Αφενός επιδιώκοντας να «επιστρέψουν» στους καταναλωτές μέρος των αυξήσεων με τις οποίες επιβαρύνθηκαν πέρσι, αφετέρου όμως, με τις κινήσεις αυτές να περιορίσουν και τις «απώλειες» που είχαν το ίδιο διάστημα, προς τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της NielsenIQ συνολικά οι επιχειρήσεις επώνυμων προϊόντων φαίνεται να εντείνουν περαιτέρω την προωθητική τους ένταση, καθώς από 66,7% που ήταν στο τέλος της περασμένης χρονιάς έφτασε στο 68,2%.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις