Ποιες είναι οι τροφές “διαμάντια” για τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις
Οι τροφές που που δίνουν στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του
Το άγχος, τα πρόχειρα γεύματα, αλλά και η παράλειψη γευμάτων, είναι εχθροί της πνευματικής διαύγειας, λένε διαιτολόγοι και γιατροί.
Ποιος είναι άραγε ο τρόπος μέσω της διατροφής να ενισχυθεί η ενέργεια των παιδιών την περίοδο των εξετάσεων;
Ποιες είναι οι τροφές που που δίνουν στον εγκέφαλο τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του, σύμφωνα με το newshealth. Σημειώνεται επίσης, πως, σύμφωνα με τους διαιτολόγους, εκτός από την προσεκτική επιλογή των τροφών, εξίσου σημαντικό για την εξασφάλιση της μέγιστης πνευματικής διαύγειας, είναι τα τακτικά γεύματα.
Προϊόντα ολικής άλεσης
Ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει χρειάζεται “καύσιμα”. Η ικανότητα συγκέντρωσης και εστίασης εξαρτάται από την ροή ενέργειας, με την μορφή γλυκόζης που φτάνει στον εγκέφαλο μέ την κυκλοφορία του αίματος. Οι τροφές ολικής αλέσεως, όπως τα δημητριακά, το “μαύρο” ψωμί, το καστανό ρύζι, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη δηλαδή επιτρέπουν την σταδιακή αποδέσμευση γλυκόζης έτσι ώστε να μας κρατούν σε πνευματική εγρήγορση για όλη την μέρα.
Τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά
Ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, είναι από τις καλύτερες πηγές Ω3 λιπαρών. Λιναρόσπορος, σόγια, σπόροι κολοκύθας και καρύδια, είναι φυτικές πηγές των ωφέλιμων αυτών λιπαρών, που τονώνουν το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μύρτιλα
Έρευνα του Πανεπιστημίου Tufts στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξε ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να είναι αποτελεσματική στη βελτίωση ή στην καθυστέρηση της βραχυπρόθεσμης απώλειας μνήμης. Το ίδιο καλό αποτέλεσμα φαίνεται να δίνουν και άλλες τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες, όπως είναι τα βατόμουρα και το κόκκινο λάχανο.
Ντομάτες
Το λυκοπένιο, είναι η ουσία “κλειδί” που κάνει τις ντομάτες σύμμαχο στις περιόδους στρες. Πρόκειται για ένα ένζυμο με εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθά στην επανόρθωση της ζημιάς που κάνουν στο σώμα οι ελεύθερες ρίζες.
Αυγά
Είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και σε χολίνη, μια ουσία που ενισχύει την μνήμη. Εξίσου καλές πηγές βιταμίνης Β είναι το κοτόπουλο, τα ψάρια, και τα γαλακτοκομικά. Εάν είστε vegan, αναζητήστε ενισχυμένες τροφές, όπως φυτικά γάλατα και δημητριακά πρωινού, αλλά και διατροφική μαγιά, αβοκάντο, σόγια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Φραγκοστάφυλα
Τα φραγκοστάφυλα αλλά και οι κόκκινες πιπεριές, τα εσπεριδοειδή και το μπρόκολο, είναι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, που αυξάνει την πνευματική διαύγεια και βοηθά στην διαχείριση του άγχους.
Κολοκυθόσπορος
Τροφή πλούσια σε ψευδάργυρο, συστατικό που ενισχύει την μνήμη και τις δυνατότητες σκέψης. Επίσης, περιέχει μαγνήσιο και τρυπτοφάνη απαραίτητη για την σύνθεση της σεροτονίνης. Και όπου σεροτονίνη, συνεπάγεται βελτιωμένη διάθεση που βοηθά στην προσπάθεια για μελέτη…
Μπρόκολο
Μεγάλες ποσότητες από την υπερπολύτιμη βιταμίνη Κ. Ερευνητές αναφέρουν ότι τα γλυκοσινολικά οξέα που περιέχει, μπορούν να επιβραδύνουν τη διάσπαση ενός νευροδιαβιβαστή που χρειαζόμαστε για να λειτουργεί σωστά το κεντρικό νευρικό σύστημα και να διατηρεί τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση και την δυνατότητα απομνημόνευσης σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με έρευνες εξάλλου τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.
Φασκόμηλο
Μπορεί να είναι συνυφασμένο μόνο στην μορφή ροφήματος, ωστόσο οι ερευνητές ορκίζονται στα ευεργετικά του οφέλη όταν προστίθεται φρέσκο στα φαγητά.
Ξηροί καρποί
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, οι ελιές. Η δράση της Ε στον οργανισμό είναι παρόμοια με αυτή της βιταμίνης C, με τα ίδια οφέλη στην συγκέντρωση και στην βελτίωση της μνήμης.
Ακολουθήστε το foodlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις